Kako uporabiti prezrele banane

Prezrele banane nikakor ne sodijo med odpadke

M.K.
12. 2. 2023, 11.30
Posodobljeno: 12. 2. 2023, 11.55
Deli članek:

Pozimi, ko sezonskega sadja ni ravno na pretek, se ob domačih jabolkih v košari za sadje pogosto znajdejo tudi banane, limone, pomarančne in drugo tropsko sadje, ki ga najdemo na trgovinskih policah. Veste, kako lahko uporabite prezrele banane?

Dreamstime
Ena banana na dan bo poskrbela, da boste bolj zbrani.

Skoraj bi si upali trditi, da so ob jabolkih banane sadež, ki se najpogosteje znajde v slovenskih jedilnicah. So izjemno okusne, bogate z naravnimi sladkorji, vitamini, minerali in vlakninami, zaradi česar predstavljajo zdrav del obroka. Primerne so tako za zajtrk kot za malico, saj jih lahko vzamemo s seboj v službo ali na pot. Njihova prednost je tudi nizka cena. A prav zaradi tega jih po navadi kupimo več, kot jih uspemo pojesti. Banane pa tako pogosto izgubijo sijočo rumeno barvo in postanejo rjave, kar nikomur ni več privlačno. Kaj lahko naredimo z njimi?

Naravno sladilo

V sladicah lahko namesto sladkorja uporabite prezrelo banano. Banane so namreč zelo sladke, uživajo pa jih lahko tudi tisti, ki se sicer izogibajo uživanju sladkorja. Uporabite jih pri pripravi ovsenih kosmičev, smutijev, domačih sadnih jogurtov, frapejev …

Sladoled

Čeprav se morda zdi, da zima ni najbolj naklonjena uživanju sladoleda, si ga boste z naslednjim receptom še kako radi pripravili. Uporabite prezrele banane. Narežite jih na kolobarje, shranite v plastične posodice in zamrznite. Ko si boste zaželeli sladoleda, jih stresite v mešalnik, dodajte nekaj mleka in kakava v prahu ter dobro zmeljite. Nastal bo odličen kremast sladoled. Namesto čokolade lahko uporabite tudi sadje.

Pečene banane

Preprost recept za izjemno okusno sladico, ki bo zmeraj uspela. Potrebujete žlico masla, banano, vaniljev sladkor, med in oreščke po okusu. Banano narežite na poljubne koščke, jih potresite z vaniljevim sladkorjem in položite na vroče maslo. Prelijte jih z medom in pecite pet minut, da dobijo karamelno skorjico. Zlato pečene preložite na krožnik in prelijte še z nekaj medu, nato pa po njih potresite sesekljane oreščke.

Bananine palačinke

Potrebujemo 350 ml mleka, 2 zreli banani, 200 g moke, mineralno vodo in ščepec soli. Banani pretlačimo, dodamo preostale sestavine in zmeljemo. Iz mase naredimo palačinke kot običajno.

Dreamstime
Bananin zajtrk

Bananin smuti

Potrebujemo 1 zrelo banano, 250 ml mleka, 1 vaniljev sladkor in žličko kokosovih lističev. Banano olupimo in damo v mešalnik, prilijemo mleko, dodamo vaniljev sladkor in kokosove lističe. Zmeljemo in postrežemo.

Zdrav zajtrk

V skodelici zmešajte 4 žlice ovsenih kosmičev, 1 banano, 3 žlice grškega jogurta in pol žličke medu. Po tem krepkem zajtrku boste siti vse do kosila. Cifra: 1/5 dnevnega vnosa kalija zaužijete z eno banano. Poudarek: Zrele banane so odlične za pripravo domačih jogurtov, frapejev, smutijev … 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste