Krhki nohti

Pokažite nohte in povemo vam, kako zdravi ste

M. K.
12. 2. 2023, 16.30
Deli članek:

Vzroki za krhke in lomljive nohte so največkrat pogosto umivanje rok, uporaba čistil, alkalnih detergentov ali drugih kemikalij ter mil. Vse, kar škodi koži rok, izsuši tudi nohte, še posebej pogubna zanje pa je vroča voda.

Dreamstime
Kaj povedo vaši nohti na nogah?

Krhke jih lahko naredijo tudi nekateri odstranjevalci laka za nohte, zato jih preizkusite čim več, preden izberete pravega. Nepravilnosti nohtov pa lahko povzroči tudi kakšna bolezen ali nohtna okužba. Nohtne okužbe lahko precej hitro pozdravite, če pa je nohte iznakazila kakšna bolezen, jo je treba najprej odkriti in pozdraviti, to pa je včasih tudi za izkušenega dermatologa zahtevna naloga.

Žlebički in vdolbinice

Vzdolžni žlebiči od korena do konice nohtov se pogosto pojavljajo pri starejših ljudeh. Pri mlajših pa lahko žlebiči opozarjajo na revmatoidni artritis. Številne pikčaste vdolbinice, velikosti konice igle, pa pogosto kažejo na luskavico in se pojavljajo hkrati z nekaterimi oblikami izpadanja las. Rade se pojavijo tudi zadebelitve na nohtih, še posebej na nogah oziroma na palcu; lahko so posledica pretesne obutve, luskavice, sladkorne bolezni ali glivične okužbe.

Vnetje obnohtnice

Vnetje kože, ki obdaja noht, je navadno posledica okužbe z bakterijami, ki v obnohtje vstopijo skozi ureznino ali pretrgano kožo. Kronično vnetje je pogostejše pri zavzetih gospodinjah oziroma kuharicah, ki roke kar naprej namakajo v vodi. Koža okoli nohta zato odstopi od nohtne plošče, se zmehča in okuži, navadno z glivo kvasovko, čemur sledi bakterijsko vnetje. Za okužbo so bolj dovzetni sladkorni bolniki. Zdravnik vam bo predpisal antibiotik, v hujših primerih pa bo dreniral gnoj v lokalni anesteziji.

Zakaj se nohti vraščajo?

Največji krivci so neudobni čevlji, nepravilno pristriženi nohti ter poškodbe, zaradi katerih se obnohtna koža razraste in prikrije del nohta. Tveganje za okužbo poveča tudi pomanjkljiva higiena nog. Vse našteto lahko torej preprečite z udobnimi čevlji ter s striženjem nohtov na nogah naravnost, ne prekratko in ne zaobljeno.

Konveksni nohtle

Povečano izbočenost nohtov, da so videti kot urno steklo, imenujejo tudi betičasti prsti. Pogosto nakazujejo resno obolenje pljuč, opozarjajo pa lahko tudi na jetrno bolezen, prirojeno srčno napako, obolenje ščitnice ali črevesja.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!