Triki pri pripravi

Da bodo jedi z žara zares božansko dobre

Mare Koren
15. 8. 2022, 18.11
Deli članek:

Preden sedemo k obloženi mizi, ki se šibi od dobrot z žara, je dobro poznati drobne zvijače pri pripravi. Jih poznate? Izboljšajte okus mesa in pripravite idealno žerjavico za vsak kos.

Dreamstime
Ne glede na to, za kateri kos mesa gre, je pomembno, da potem ko ga vzamemo z žara, nekaj minut počiva. Tako se sokovi enakomerno porazdelijo.

Še preden se lotimo pečenja, moramo pripraviti pravo žerjavico. Ogenj za žar zanetite vsaj 30 minut pred peko, da dobite žerjavico ustrezne temperature. Oglje je pripravljeno, ko opravi naslednji test: približno deset centimetrov nad ognjem pridržite roko in počasi štejte do tri. Če je tako vroče, da morate roko umakniti, je čas za akcijo. Na žar postavite mrežo, jo premažite s koščkom slanine ali malo olja ter obložite z mesom in zelenjavo.

Govedina (gril, žar, steak)

Pravi izbor mesa: Visoka temperatura in dim izvabita iz govedine najboljše okuse, zato je ta vrsta mesa idealna za piknike. Najprimernejši deli so bočnik, stegno ali ledveni del.

Pred peko: Meso 12 ur pred peko marinirajte v mešanici limoninega soka, sojine omake, gorčice in provansalskih začimb. Razmerje med kislim in drugim delom marinade naj bo 1 : 2.

Med peko: Goveji zrezek popecite pri visoki temperaturi, od štiri do šest minut na vsaki strani. Nato počakajte nekaj minut, preden ga razrežete, da se sokovi v mesu umirijo.

Dreamstime
Pri izbiri perutninskega mesa za žar so najboljše perutničke ali bedra s kožo.

Perutnina (perutničke)

Pravi izbor mesa: Na žaru so odlični perutničke in bedra s kožo, malo manj pa prsi, saj so preveč puste.

Pred peko: Če ste izbrali piščančje prsi, jih marinirajte v mešanici iz ene žlice soli, ene žlice sladkorja in ene skodelice vode. Lahko pa pripravite tudi marinado iz ene žlice olja, ene žlice gorčice in treh strokov česna. Meso pustite v marinadi dve uri. Puranovo meso lahko marinirate čez noč. Perutničke in bedra marinirajte s soljo, rdečo papriko, majaronom, origanom, poprom ter drugimi izbranimi začimbami.

Med peko: Manjši kosi mesa brez kosti bodo pečeni po šestih minutah na vsaki strani, večji kosi pa zahtevajo daljši čas peke – do 15 minut na vsaki strani. Za boljši okus meso med peko potresite z rožmarinom.

Svinjina (kotlet)

Pravi izbor mesa: Za pripravo svinjine poskrbite, da bo temperatura žerjavice zelo visoka. Tako boste poskrbeli za sočno notranjost in hrustljavo skorjico. Izberite kotlete ali zrezke.

Pred peko: Pustite, da se meso marinira čez noč. Marinado pripravite iz česna, čebule, dimljene paprike, origana, kumine, oljčnega olja, ene žličke sladkorja, jabolčnega kisa, limetinega soka in peteršilja.

Med peko: Kotlete položite na žar, ko bo ta tako vroč, da ne morete dlje kot dve sekundi držati roke deset centimetrov nad rešetko. Kotlete pečemo od tri do štiri minute na vsaki strani, oziroma dokler niso zapečeni in karamelizirani. Med pečenjem jih ne premikamo.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču