Zanimivosti

Matcha rulada - RECEPT

M.K.
23. 4. 2021, 09.30
Deli članek:

Malo drugačna rulada, ki bo vseh navdušila.

Shutterstock
/

SESTAVINE:

  • 4 velika jajca
  • 90 g moke za peko
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • 12 g čaja matcha v prahu
  • 100 g sladkorja
  • 30 g polnomastnega mleka

Za polnilo:

  • 180 ml smetane za stepanje
  • 26 g sladkorja
  • 4 g čaja matcha v prahu
  • sveže sadje po želji (jagode, češnje, kivi ...)

PRIPRAVA:

  1. Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  2. Ločimo beljake od rumenjakov. Posodo z beljaki postavimo v hladilnik.
  3. Presejemo moko, čaj matcha v prahu, pecilni prašek. Če presejemo večkrat, bo bolje – najbolje trikrat.
  4. Razžvrkljamo rumenjake, dodamo polovico sladkorja in stepamo, dokler ne dobimo gladke in puhaste mase.
  5. V drugi posodi stepemo beljake. Nežno vmešamo stepene beljake v zmes z rumenjaki – po tretjinah. 
  6. Nežno vmešamo še presejane suhe sestavine. Dodamo toplo mleko in rahlo premešamo.
  7. Maso prelijemo v pekač in jo enakomerno razporedimo. Pečemo 10-12 minut, oziroma dokler ne izvlečemo čistega zobotrebca. 
  8. Ko je pečena rulada še vroča, jo prevrnemo na drug pekač ali velik pladenj. Odstranimo vroč pekač in previdno tudi papir za peko. Nanjo položimo nov kos papirja za peko in jo spet prevrnemo. S pomočjo novega papirja jo zavijemo v rolo. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi do sobne temperature (približno 30 minut).
  9. Za polnilo stepemo smetano, sladkor in matcho, da dobimo čvrsto maso. 
  10. Po želji dodamo na koščke narezano sveže sadje, ki smo ga prej odcedili. 
  11. Rulado odvijemo, namažemo s polnilom in nazaj zavijemo. 

Shutterstock
/