Borovničevi kolački
60 minut + 4 ure v hladilniku
Sestavine za 12 kolačkov:
60 g zamrznjenih borovnic
80 g prepečenca
20 g temne čokolade
60 g masla
3 lističi želatine
100 g bele čokolade
1 bio limeta
60 g kisle smetane
400 g svežega kremnega sira
110 g sladkorja v prahu
1 zavoj vaniljinega sladkorja
125 g svežih borovnic
225 g borovničeve marmelade
20 g naribane temne čokolade
Preberite tudi: Ohladite se z ledeno borovničevo torto. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Zamrznjene borovnice odmrznemo in odcedimo. Prepečenec v mešalniku zdrobimo v drobtine. Dodamo stopljeno maslo, naribano čokolado in premešamo.
2. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in vanje odmerimo drobtinasto zmes. Dobro potlačimo na dno in za pol ure postavimo na hladno.
3. Želatino namočimo v hladni vodi. Belo čokolado stopimo nad parno kopeljo. Limeto umijemo, osušimo in ji naribamo lupino. Iztisnemo tudi sok.
4. Kislo smetano, sveži sir, sladkor v prahu in vaniljin sladkor, limetin sok in lupino zmešamo do gladkega. Želatino ožamemo in vmešamo dve do tri žlice kreme. Potem želatinasto zmes vmešamo v preostalo kremo.
5. Odmrznjene borovnice ukašimo. Vmešamo jih v polovico kreme. S to kremo napolnimo modelčke, na vrh pa dodamo preostalo polovico kreme. Z vilicami pomešamo v modelčkih, da dobimo marmorirano strukturo, in za štiri ure postavimo na hladno.
6. Sveže borovnice splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Marmelado segrevamo minuto do dve, potem dodamo borovnice, odstavimo z ognja in pet minut počakamo. Po žlico marmeladnega preliva odmerimo na vsak kolaček in potresemo s čokoladnimi ostružki.