Zanimivosti

Dušene svinjske nogice s suhimi slivami

Zvonka Labernik, Ženska
16. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tale jed bo kot nalašč za kosilo.

Za pripravo si je sicer treba vzeti precej časa, ampak se splača, saj je jed nadvse okusna, predvsem pa zdrava, saj se med kuho iz nogic sproščajo same za zdravje koristne snovi.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 4 vzdolžno razpolovljene svinjske nogice,
  • 4 l vode,
  • 1 očiščen in narezan manjši por,
  • 1 ostrgan oranžen korenček,
  • 1 ostrgan rumeni korenček,
  • 2 olupljena stroka česna,
  • 5 vejic peteršilja,
  • 2 lovorova lista,
  • 1 vejica timijana,
  • 2 listka bazilike,
  • 1 žlička soli,
  • 1 žlička celih poprovih zrn,
  • ½ žličke nageljnovih žbic,
  • 1½ žlica svinjske masti,
  • 1 sesekljana rdeča čebula,
  • 2 žlici moke,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 50 ml suhega belega vina,
  • 1 žlica paradižnikove mezge,
  • 200 razkoščičenih suhih sliv,
  • 1 rdeči feferon (svež ali posušen).

Priprava:

stroski, nasveti, finance, zavarovanje, generali, nalozbe

Zanimivosti

Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem

Svinjske nogice temeljito oščetkamo in splaknemo. Položimo jih v posodo in zalijemo s polovico vode. Kuhamo jih 10 minut, nato pa odcedimo, splaknemo in preložimo v drugo posodo. Zalijemo jih s preostalo vodo in zavremo. Nato dodamo por, korenje, česen, peteršilj, lovor, timijan, baziliko, ½ žličke soli, poprova zrna in nageljnove žbice. Nogice kuhamo od 2 do 3 ure, da se popolnoma zmehčajo.

Kuhane nogice poberemo iz posode, tekočino, ki je ostala, pa precedimo. Ko se nogice nekoliko ohladijo, odstranimo kosti in trde dele ter jih narežemo na manjše kose.

V globoki kozici na masti popražimo čebulo. Primešamo moko, popražimo jo, nato pa zalijemo s polovico prihranjene tekočine od kuhanja. Vmešamo preostalo sol, zmleti poper, vino in paradižnikovo mezgo ter zavremo. Nazadnje dodamo kose nogic, slive, feferon in jed dušimo 30 minut.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja