Zanimivosti

Ribji narastek s krompirjem in bučo

Zvonka Labernik, Ženska
16. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da rib ne bomo vedno le cvrli ali pekli.

Pripravimo jih lahko tudi nekoliko drugače – kot narastek. Za tale sočni narastek lahko uporabimo fileje poljubne vrste belih rib, na primer osliča, ostriža ali morskega lista.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 300 olupljene, razsemenjene muškatne buče,
  • 300 g olupljenega in na koščke narezanega krompirja,
  • 1 žlička soli,
  • 3 žlice kokosovega olja,
  • 1 sesekljana čebula,
  • 2 strta stroka česna,
  • 3 žlice pšenične moke,
  • 500 ml mleka,
  • ¼ žličke belega popra,
  • za noževo konico muškatnega oreščka,
  • 2 jajci,
  • 3 žlice kisle smetane,
  • 400 g ribjih filejev,
  • 3 žlice nastrganega parmezana,
  • maščoba za model.

Priprava:

Koščke krompirja in buče 10 minut kuhamo v vodi, ki smo ji dodali ½ žličke soli. Odcedimo ju in ohladimo.

V ponvi na dveh žlicah kokosovega olja popražimo čebulo in česen, posujemo ju z moko in pražimo 2 minuti. Zalijemo z mlekom, dodamo preostalo sol, poper in muškatni orešček ter kuhamo 5 minut. Ko se omaka nekoliko ohladi, vmešamo jajci in kislo smetano. Na preostalem olju na vsaki strani po 1 minuto opekamo ribje fileje. Ko se nekoliko ohladijo, jih razrežemo na manjše koščke.

Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo model za narastke. V omako vmešamo koščke buče, krompirja in ribjih filejev ter premešamo. Zmes naložimo v model, posujemo s parmezanom in postavimo v pečico. Narastke pečemo 35 minut.