Kralj svoje kuhinje

Ajda Mlakar je Uroševo ričoto pripravila tudi za svoje goste

Alenka Sivka
13. 11. 2024, 18.34
Deli članek:

Ajda Mlakar se je tokrat odpravila na Gorenjsko, v Eko Glamping Resort Krištof.

Arhiv oddaje Kralj svoje kuhinje
Ajda Mlakar in Uroš Gorjanc v Eko Glamping Resort Krištof

Tam jo je sprejel chef Uroš Gorjanc, in skupaj sta pripravila imeniten krožnik, ki ga je prišel okušat tudi znani gorenjski »trubadur« Andrej Šifrer, ki je tudi avtor glasbene kriminalke Volkovi, ki bo v kratkem izšla tudi kot audio knjiga ali zvočnica.

Tudi Andrej je bil navdušen nad krožnikom kuharskega mojstra, ki se ponaša z zeleno michelinovo zvezdico. Ajda nam je povedala, da jo je Uroš zelo toplo sprejel in prijazno predstavil svet višje kulinarike. Ajda pravi, da je zaradi tega imela pred Urošem kar malo treme, ki pa se je hitro razblinila. Krožnik ji je bil tako všeč, da je ričoto pripravila tudi svojim gostom.

VR produkcija
Kdo se jima bo pridružil pri slastnem kosilu? Nekdo z Gorenjske!

Nadevan file postrvi v kruhovi skorjici in ješprenj z zelenjavo

Količina: za 4 osebe

Sestavine:
2 postrvi
sol
žlička sladkorja
polovica hlebca kruha, starega kakšen dan
1 beljak
1 žlica prečiščenega masla

Za ribjo jušno osnovo
ribje kosti, glave in koža
1,5 l vode
jušna zelenjava (por, čebula, gomoljna zelena)

Za ričoto
1 manjša čebula
2 žlici prečiščenega masla
150 g ješprenja
1,5 dl suhega belega vina
1 l ribje jušne osnove
70 g kolerabe
100 g cvetače
100 g brokolija
2 žlici naribanega sira zbrinc
2 žlici maskarponeja
sol in poper

Za ribjo omako
0,5 dl suhega belega vina
½ čebule
1 dl ribje jušne osnove
1 žlička medu
3 žlice sladke smetane
sol
po želji tudi krebuljica, janeževa zvezda, rakitovec …

Za ribji nadev
odrezki rib
1 žlica beljaka
2 žlici sladke smetane
vejica svežega koprca
sol

listi in cvetovi kapucinke in boreča za okras (po želji)

VR produkcija
Slasten krožnik je navdušil tako Ajdo kot Andreja Šifrerja.

Priprava

1. Ribi filiramo in filejem odstranimo kožo. Kosti, glave in kožo prihranimo, saj bomo iz njih pripravili jušno osnovo. Repni del filejev odrežemo, da dobimo lep pravokotnik. Odrezke prihranimo za nadev. Fileje posolimo in posladkamo, nato pa shranimo v hladilnik.

2. Pripravimo ribjo jušno osnovo. Ostanke rib (kosti, koža in glave, razen škrg, ki grenijo) damo v lonec, zalijemo z vodo in dodamo očiščeno ter narezano jušno zelenjavo. Zavremo in kuhamo 30 minut, med kuhanjem pa z vrha pobiramo pene. Pred nadaljnjo uporabo jušno osnovo precedimo.

3. Za ričoto drobno nasekljamo čebulo in jo v kozici popražimo na žlici prečiščenega masla. Dodamo ješprenj, ga rahlo popražimo in zalijemo z vinom. Ješprenj postopoma zalivamo z ribjo osnovo in mešamo.

4. Kolerabo olupimo in narežemo na manjše kocke. V manjši kozici segrejemo preostalo žlico prečiščenega masla in kolerabo počasi popražimo, da karamelizira. Brokoli in cvetačo narežemo na cvetke, ki jih v slanem kropu blanširamo, nato pa ohladimo v ledeni vodi, da ohranijo barvo in ostanejo čvrsti. Ko ješprenj nabrekne, mu primešamo kolerabo, brokoli in cvetačo, dodamo nariban sir, maskarpone, sol in poper ter dobro premešamo.

5. Pripravimo ribjo omako. V kozici segrejemo vino. Ko zavre, dodamo olupljeno in grobo narezano čebulo, prilijemo ribjo jušno osnovo (po želji dodamo krebuljico, janeževo zvezdo, rakitovec …)
in kuhamo približno 10 minut. Omako precedimo, vanjo vmešamo med in smetano, solimo nato pa še malo pokuhamo, da se zgosti.

6. Pripravimo ribji nadev. Odrezke filejev postrvi, smetano, beljak, koprc in malce soli v mešalniku zmešamo v gladko maso.

7. Ribje fileje vzamemo iz hladilnika, jih premažemo z nadevom in napravimo zvitke. Kruh narežemo na tanke rezine, ki jim odstranimo skorjo (lahko jo posušimo in iz nje pripravimo drobtine). Če so rezine kruha zelo tanke, lahko za vsak file uporabimo dve rezini. Rezine premažemo z rahlo razžvrkljanim beljakom in vanje zavijemo ribje zvitke, da dobimo rulade. V ponvi segrejemo prečiščeno maslo in rulade počasi popečemo z vseh strani.

8. Na krožnik damo dve žlici ričote. Ribjo rulado prerežemo in obe polovici razporedimo ob ričoto, dodamo še tri žlice ribje omake in krožnik po želji okrasimo z listi in cvetovi kapucinke in boreča.

Estrada

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

damjan murko 1
Pogumni načrti

Bo Damjan Murko nastopil v Stožicah?

raiven
Ljubiteljica živali

Raiven ne skriva svoje ljubezni do malih bitij

klemen slakonja 1
EMA

Klemen Slakonja ekskluzivno o tem, zakaj si želi na Evrovizijo

Zanimivosti

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki