Tako se nam rado zgodi, da pozabimo, kam smo odložili ključe od avta, kaj smo nameravali kupiti v trgovini, nehote mešamo imena ali jih nikakor ne moremo priklicati … Na srečo pa ni treba, da vam pozabljivost kroji življenje in pokvari razpoloženje. S pravo prehrano, gibanjem in vajami za možgane se ji zlahka postavite po robu.
S prehrano nad pozabljivost
Nekatera živila vsebujejo snovi, ki so se izkazale za posebej dobre za spodbujanje možganske aktivnosti. Med njimi so nenasičene maščobne kisline (avokadovo, olivno, repično olje), maščobne kisline omega-3 (v mastnih ribah: lososu in skušah), za možgane so zelo koristni naravni antioksidanti iz sadja (jabolka, citrusi, ananas), zelenjave (brokoli) in oreščkov ter voda in drugi napitki, kot sta zeleni čaj ali rdeči grozdni sok. Že z zadostnim pitjem namreč zelo izboljšamo svoje sposobnosti pomnjenja.
Pomembni so tudi folna kislina, ki jo najdemo v temnolistni zelenjavi, in karotenoidi (korenje, paprika), saj vsa ta hranila oskrbijo možgane s snovmi in kisikom, pomembnim za delovanje spominskih celic.
Možganska in telesna telovadba
Možgani delujejo kot mišica, in če jih redno treniramo, ohranimo sposobnost dobrega pomnjenja tudi v visoki starosti. K dobremu spominu zelo prispevajo vzdržljivostne aktivnosti, na primer hoja, plavanje, kolesarjenje in ples, miselno gibanje (reševanje križank, družabne igre …) in povsem majhne vsakdanje spremembe, ki prisilijo možgane k razmišljanju in razbijanju ustaljenih vzorcev: denimo črkovanje besed nazaj, označevanje določenih besed v besedilih ter vaje koncentracije, ki spodbudijo možgane k delovanju, razmišljanju in pomnjenju.