© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Za domačo hrano v čim večji meri in s čim manj posredniki


lokalno
Občina Sevnica foto: Rok Petančič
17. 6. 2014, 11.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

r_posvet_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
r-posvet-001
r_posvet_007.jpg
Arhiv Lokalno.si

Kmečka zadruga Sevnica je prejšnji teden pripravila delovni posvet z naslovom »Zadruge kot združevalci lokalne pridelave in posrednik pri oskrbi javnih zavodov«. Sevniška kmečka zadruga se kot največji povezovalec kmetov v občini najbolj zaveda pomena zdrave prehrane, pridelane v domačem okolju, z raznimi aktivnostmi pa te cilje skuša še okrepiti. Pri tem je osrednja usmeritev krajšanje dobavnih verig in povezovanje z lokalnimi proizvajalci.

Razlogov, zakaj v domačem okolju pridelano hrano v čim večji meri in s čim manj posredniki vključevati v jedilnike v javnih zavodih, je veliko: med njimi večja kakovost, sledljivost in varnost hrane, izboljšanje zdravja, ohranjanje urejenosti in obdelanosti podeželja, krepitev ekonomske blaginje lokalnih pridelovalcev in predelovalcev z ustvarjanjem delovnih mest ter vpliv na pozitiven razvoj kmetijstva kot pomembne gospodarske panoge. Vse to je bila rdeča nit pogovora na posvetu, ki so se ga poleg direktorja Kmečke zadruge Sevnica Boruta Florjančiča s sodelavci udeležili tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin, zunanji sodelavec Kmečke zadruge Sevnice mag. Janez Perdih, direktor Kmetijske zadruge Krka Jure Vončina in predstavniki javnih zavodov z območja občine.

Občina Sevnica je na posvetu sodelovala s predstavitvijo dobre prakse javnega naročanja živil v osnovnih šolah, pri katerih nudi strokovno pomoč. Dobre rezultate že daje primer javnega naročanja za največjo sevniško šolo, v pripravi je trenutno razpis za Osnovno šolo Boštanj, sledila pa mu bosta še razpisa za šoli v Krmelju in Tržišču. Praksa kaže, da je za uspešno uveljavljanje kratkih verig ključno uravnoteženje povpraševanja in ponudbe: da javni zavodi opredelijo potrebe in ponudbo prepoznajo pri domačih pridelovalcih, ti pa v skladu s potrebami zavodov zagotavljajo zadostno količino hrane. Pri tem pa je potrebno dosledno upoštevati Zakon o javnem naročanju in izkoristiti možnosti, ki jih ta z namenom krajšanja prehranskih verig tudi omogoča. Naročniku je omogočeno iz postopkov javnega naročanja izvzeti sklope hrane, katerih ocenjena vrednost ne presega 80 tisoč evrov in hkrati ne presega 20 % skupne vrednosti vseh sklopov javnega naročila. Na podlagi te določbe lahko naročnik del naročila odda brez izvedbe postopka javnega naročanja, s čimer se omogoča lokalna samooskrba in uveljavitev načela kratkih verig.

Kmečka zadruga Sevnica je z organizacijo posveta prispevala k dodatni krepitvi povezovanja in izboljšanju sodelovanja pri prodaji lokalno pridelane hrane, kar bo cilj tudi v bodoče.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.