Škodljivi so

Na Irskem razmišljajo o prepovedi uporabe mobilnih telefonov za mlajše od 16 let

M.G.
28. 8. 2024, 15.03
Posodobljeno: 28. 8. 2024, 15.05
Deli članek:

Irska zdravniška organizacija (IMO) poziva vlado, naj zakonsko prepove uporabo pametnih telefonov vsem mlajšim od 16 let in naj ne dovoli uporabe mobilnih telefonov v osnovnih in srednjih šolah, saj menijo, da je to zelo škodljivo.

Profimedia
(fotografija je simbolična)

Dejstvo je, da brez mobilnih telefonov dandanes skorajda ne gre več, saj gre za neke vrste pripomoček in orodje, ki ga imamo vsi ves čas na dosegu rok, a se še vse premalo zavedamo, da je prekomerna uporaba telefonov lahko zelo nevarna in škodljiva, predvsem ko gre za mladoletnike in otroke. Zadnja leta prihaja v javnost vse več raziskav, ki kažejo, kako zelo je škodljiva (prekomerna) uporaba mobilnih telefonov pri mladoletnikih, a na žalost se v glavnem ne sprejema kakšnih drastičnih ukrepov (izjema je Kitajska, kjer imajo mladoletniki zakonsko omejitev uporabe mobilnih telefonov) v smeri zajezitve (predvsem na vladni ravni) tega škodljivega početja.

No, zna biti, da se na Irskem kmalu obetajo spremembe na tem področju, saj je IMA bila izredno vesela poziva ministra za zdravje Stephena Donnellya, da se prepove uporaba pametnih telefonov mlajšim od 16 let in tudi predlog ministrice za izobraževanje Norme Foley o prepovedi pametnih telefonov v vseh osnovnih in srednjih šolah. "Raziskave kažejo, kako zelo uničujoč učinek ima uporaba pametnih telefonov zlasti na otroke in mladostnike, in kot družba se moramo nujno soočiti s tem problemom, ki ima hude posledice za njihovo duševno in fizično zdravje," je dejal predsednik IMO dr. Matthew Sadlier.

"Naši mladi so izpostavljeni strupeni mešanici izjemno škodljivih vsebin in platform družbenih medijev. Ključnega pomena je, da vlada uveljavi prepoved uporabe pametnih telefonov med otroki in mladostniki. Naprave in vsebine družbenih medijev imajo uničujoč učinek na mlade," so še zapisali pri IMO.

Še je čas

Sadlier je dejal, da so vsi kazalci duševnega zdravja in psihičnega dobrega počutja med najstniki in mladimi odraslimi postali slabši tistih iz leta 2012, ko je uporaba družbenih medijev postala zelo razširjena. Dodal je, da še ni prepozno za uvedbo te prepovedi, pri čemer je navedel uspeh države pri znatnem zmanjšanju uporabe tobaka po veliki javnozdravstveni kampanji. Navedel je, da vsebine na družbenih omrežjih in uporaba mobilnih telefonov vodijo v anksioznost, depresijo, osamljenost in samomorilne težnje. Dodal je še, da je državna podpora pomembna za pomoč staršem pri prepovedi uporabe pametnih telefonov otrokom. "Ni dovolj, da od staršev zahtevamo, da sami prevzamejo to odgovornost; vlada lahko in mora pomagati," pravi zdravnik.

Študija Growing Up in Ireland je pokazala, da ima 40 odstotkov otrok mobilni telefon do 9. leta. Šole na Irskem se razlikujejo med restriktivnimi pristopi in prostovoljnimi pobudami za obravnavo skrbi glede uporabe telefona v osnovnih in srednjih šolah.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste