Kot je že včeraj poročal avstrijski časnik Kronenzeitung, se je od februarja s salmonelo okužilo 27 avstrijskih državljanov, agencija Ages pa je že potrdila, da je za to krivo piščančje mesto, ki se ga uporablja za kebab in ki je najverjetneje prispelo s Poljske. Med 27 okuženimi so zabeležili tudi smrtno žrtev, in sicer je zaradi okužbe s salmonelo umrl 63-letni moški iz avstrijske Koroške. Po navedbah agencije so vsi primeri povezani s tremi različnimi sevi salmonele, o katerih so poročali tudi na Danskem, Nizozemskem, v Nemčiji, Franciji, Norveški in Združenem kraljestvu. V Avstriji so zbolele osebe, stare od 5 do 75 let, pri čemer so primere zabeležili v vseh zvezni deželah razen Tirolske.
V agenciji Ages so preiskavo primerov označili za »detektivsko delo,« saj je treba med drugim vse okužene temeljito izprašati in analizirati njihove nakupovalne navade. »V tem primeru so skoraj vsi navedli, da so malo pred boleznijo jedli piščančji kebab,« so navedli v agenciji, kjer so dodali, da vse prodajalne kebabov uporabljajo poljsko meso. Ob tem so potrošnikom svetovali, naj se pri nakupu kebaba prepričajo, da je meso dovolj pečeno, saj se salmonela uniči pri najmanj 15-sekundni toplotni obdelavi pri temperaturi nad 70 stopinj Celzija, a mora biti ta temperatura prisotna na vseh delih mesa, kar je lahko pri kebabu problematično.
V Avstriji zdaj številni k ukrepanju pozivajo vlado, a splošna prepoved uvoza poljskega mesa v skladu s predpisi EU ni mogoča, poroča Kronenzeitung. To sicer ni prvič, da se je v središču mesnega škandala znašlo meso iz Poljske, pri čemer je bila težava vedno bodisi salmonela bodisi prevelika uporaba antibiotikov.