Okužbe

V Avstriji razburja poljsko meso za kebab, umrla ena oseba ...

S.R.
16. 8. 2023, 20.03
Posodobljeno: 16. 8. 2023, 20.03
Deli članek:

Po navedbah avstrijske Agencije za zdravje in varnost hrane (Ages) je za val okužb s salmonelo krivo pokvarjeno piščančje mesto za kebab, ki predvidoma prihaja s Poljske.

Profimedia
Salmonela se uniči pri najmanj 15 sekundni toplotni obdelavi pri temperaturi nad 70 stopinj Celzija, a mora biti ta temperatura prisotna na vseh delih mesa, kar je lahko pri kebabu problematično.

Kot je že včeraj poročal avstrijski časnik Kronenzeitung, se je od februarja s salmonelo okužilo 27 avstrijskih državljanov, agencija Ages pa je že potrdila, da je za to krivo piščančje mesto, ki se ga uporablja za kebab in ki je najverjetneje prispelo s Poljske. Med 27 okuženimi so zabeležili tudi smrtno žrtev, in sicer je zaradi okužbe s salmonelo umrl 63-letni moški iz avstrijske Koroške. Po navedbah agencije so vsi primeri povezani s tremi različnimi sevi salmonele, o katerih so poročali tudi na Danskem, Nizozemskem, v Nemčiji, Franciji, Norveški in Združenem kraljestvu. V Avstriji so zbolele osebe, stare od 5 do 75 let, pri čemer so primere zabeležili v vseh zvezni deželah razen Tirolske.

V agenciji Ages so preiskavo primerov označili za »detektivsko delo,« saj je treba med drugim vse okužene temeljito izprašati in analizirati njihove nakupovalne navade. »V tem primeru so skoraj vsi navedli, da so malo pred boleznijo jedli piščančji kebab,« so navedli v agenciji, kjer so dodali, da vse prodajalne kebabov uporabljajo poljsko meso. Ob tem so potrošnikom svetovali, naj se pri nakupu kebaba prepričajo, da je meso dovolj pečeno, saj se salmonela uniči pri najmanj 15-sekundni toplotni obdelavi pri temperaturi nad 70 stopinj Celzija, a mora biti ta temperatura prisotna na vseh delih mesa, kar je lahko pri kebabu problematično.

V Avstriji zdaj številni k ukrepanju pozivajo vlado, a splošna prepoved uvoza poljskega mesa v skladu s predpisi EU ni mogoča, poroča Kronenzeitung. To sicer ni prvič, da se je v središču mesnega škandala znašlo meso iz Poljske, pri čemer je bila težava vedno bodisi salmonela bodisi prevelika uporaba antibiotikov.

Estrada

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

pia zemljic
Pia Zemljič

Igralko sin že zgleda 'z viška'

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu