Dovolj je

Čeferin na urgentnem sestanku v Atenah

M.G.
16. 8. 2023, 18.05
Posodobljeno: 16. 8. 2023, 18.36
Deli članek:

Aleksander Čeferin v Atenah z grškim voditeljem vlade Micotakisem in predstavniki štirih največjih grških klubov poziva k takojšnji ustavitvi nasilja in huliganizma v nogometu.

Profimedia
Aleksander Čeferin na sestanku v Atenah z grškim premierjem Micotakisem in predstavniki grških klubov

Minuli torek (8. avgusta) bi morali v Atenah nogometaši grškega AEK-ja igrati kvalifikacijsko tekmo za preboj v zadnji del kvalifikacij za Ligo prvakov proti hrvaškemu velikanu Dinamu iz Zagreba. Kot je že znano, je bila tekma odpovedana zaradi incidentov med navijaškima skupinama obeh klubov, ki so izbruhnili dan pred tekmo v okolici stadiona OPAP Arena, na katerem igra AEK, in so terjali življenje Grka Mikalisa Micurisa.

Grško tožilstvo je v zvezi s smrtjo navijača pridržalo kar 105 oseb, med katerimi so v glavnem državljani Hrvaške. Kasneje se je sicer preiskava za umor zožila na 13 oseb (devet Hrvatov, trije Grki in Albanec). Skupina staršev priprtih Hrvaških navijačev se je v nedeljo obrnila na premierja Andreja Plenkovića, naj pomaga s svojim vplivom za varnost in pošteno sojenje, saj se odkrito bojijo povračilnih maščevanj različnih navijaških skupin za smrt Micurisa, kajti po koncu obravnave bodo navijači premeščeni v 16 različnih zaporov v Grčiji.

Minuli petek so na obrobju Aten pokopali nesrečnega Mikalisa, kjer se je zbralo tudi več sto ljudi, oblečenih v rumeno-črne drese kluba AEK, katerega navijač je tudi bil. Na najbolj dostojanstven način pa so se pokojnemu navijaču poklonili pravzaprav sami igralci kluba AEK, ki so včeraj v Zagrebu (obe tekmi bosta odigrani brez gostujočih navijačev) po preobratu premagali Dinamo z rezultatom 1-2. Ko je rezervist Konstantin Galanopoulos v zadnji minuti rednega dela zadel za grško zmago, je v roki držal črn trak, s katerim se je potolkel po srcu in pokazal v nebo, soigralec Petros Mantalos pa je z roko v zrak narisal črko M v spomin na Micurisa, ganljivo.

V Grčijo tudi Čeferin

Ob incidentu takšne razsežnosti je seveda urgiral tudi predsednik UEFE Aleksander Čeferin, ki se je danes tudi zaradi tega (drugi razlog je seveda finale Super pokala med Manchester Cityem in Sevillo, ki se bo odvil na stadionu Karaiskasis v Pirejih) mudil v Grčiji. Na urgentnem sestanku v Atenah se je Čeferin sestal z voditeljem grške vlade Kirijakosom Micotakisem in predstavniki štirih najvplivnejših grških nogometnih klubov (AEK, Olympiakos, Panathinaikos in PAOK).

Čeferin je poudaril, da je treba takoj in učinkovito izkoreniniti huliganstvo in nasilje v nogometu, saj je to po njegovem mnenju rak sodobnega nogometa in da takšni navijači sploh niso ljubitelji nogometa. "Prišli smo do točke, ko moramo reči 'dovolj'. Storiti je treba vse, da se takšna tragedija ne ponovi" je danes dejal Čeferin.

Čeferin dodaja, da se s huliganstvom ne sooča samo Grčija, ki ima sicer na tem področju precej problemov (naj samo spomnimo na lansko smrt navijača v Solunu), temveč vsa Evropa, in da morajo krovne nogometne organizacije in mediji sodelovati, da bi se v bodoče izognili takšnim tragičnim dogodkom. Premier Micotakis pa je Čeferinu zagotovil, da resno razmišlja o uvedbi poostrenih pravil za zmanjšanje nasilja na športnih prireditvah, tako naj bi imela pooblastila za nadzor pred stadioni odslej tudi policija.

Zaostrili pa so se tudi odnosi med obema državama, saj so grške oblasti, kot smo že omenili, pridržale veliko število hrvaških državljanov, čeprav zunanji minister George Gerapetritis zagotovlja, da bodo spoštovali pravice osumljenih v priporu.

Povratna tekma med AEK-jem in Dinamom bo to soboto in zagotovo bo pričakovati, da se bodo domači navijači slovesno poslovili
od Mikalisa Micurisa, domači igralci pa bodo imeli še dodaten motiv za borbenost na igrišču.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste