Od kod je priletel?

Plenković: Brezpilotno letalo bi lahko padlo tudi na Ljubljano, Budimpešto ...

S.R.
12. 3. 2022, 10.15
Posodobljeno: 12. 3. 2022, 15.46
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković, ki je danes obiskal krater v Zagrebu, kraj včerajšnje nesreče brezpilotnega letala zaenkrat še neznanega izvora, je dogodek označil za veliko grožnjo, predvsem pa je je okrcal zvezo Nato, da na plovilo nihče ni odreagiral.

PIXSELL/BOBO
Kraj strmoglavljenja brezpilotnega letala v Zagrebu.

Na kraj strmoglavljenja brezpilotnega letala oziroma izvidniškega drona, kjer še vedno poteka preiskava, so danes prispeli tudi drugi člani hrvaške vlade. V preiskavi sodeluje tudi vojaška policija, del plovila, ki je ostal zakopan v zemljo, pa bodo danes odstranili.

Plenković je danes pojasnil, da ne vedo, za čigavo plovilo gre, a da je »nad Hrvaško letelo sedem minut in pristalu tukaj.« Dejal je, da so imeli veliko sreče, da se v nesreči ni nihče poškodoval, da pa je bilo poškodovanih približno 40 avtomobilov. »To bi teoretično lahko bila Budimpešta, Ljubljana, Bratislava […],« je poudaril in dodal, da je treba okrepiti sodelovanje in države pravočasno obveščati, da se nekaj dogaja. Poudaril je še, da še ne vedo, ali je šlo za namerno ali nenamerno dejanje.

PIXSELL/BOBO
Kraj strmoglavljenja brezpilotnega letala v Zagrebu.

Glede izvora brezpilotnega letala Rusija s prstom kaže na Ukrajino, ukrajinske oblasti to zanikajo.

Kot je še izpostavil Plenković, to tudi kaže potrebo po tesnejšem sodelovanju Nata. »Te situacije ne moremo in ne smemo tolerirati. To je bila jasna in nedvoumna grožnja, na katero bi se morala odzvati tako Nato kot EU. Prizadevali si bomo za dvig pripravljenosti, ne samo naše, temveč tudi drugih.« Plenković je še pojasnil, da je madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, ki da je za dogodek izvedel za njim, poslal pismo, v katerem terja odgovore, »kako se je kaj takega lahko zgodilo.« Brezpilotno letalo je namreč priletelo iz madžarskega zračnega prostora. »Lahko bi padlo na jedrsko elektrarno na Madžarskem,« je še dejal in dodal, da je očitno, da je bil odziv slab. »Dobili smo učno uro, iz katere se moramo nekaj naučiti in se precej bolje odzvati,« je dejal hrvaški premier, ki je poudaril še, da je pisal tudi Natu. »Situacija je trajala sedem minut. Če bi vedeli, je vprašanje, ali bi lahko pravočasno reagirali. Plovilo je letelo z veliko hitrostjo. Časovno okno je bilo zelo, zelo kratko,« je še pojasnil. Glede vprašanja, ali bo morala za ugotavljanje, kako se je kaj takega lahko zgodilo, poskrbeti Madžarska, saj je plovilo v njihovem zračnem prostoru letelo precej dlje časa, Plenković ni želel špekulirati. »To je njihov problem.«

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dejal, da krivda ni samo na strani Nata, temveč tudi na strani njenih članic, a da zdaj ni čas za obtoževanje, zdaj je čas, da se nekaj naučimo in da se kaj takega ne ponovi.

Plenković je še zatrdil, da bodo pri ugotavljanju, od kod je priletelo plovilo, sodelovali številni strokovnjaki, vključno z vojsko in ministrstvom za notranje zadeve, o vsem pa bo obvestil tudi Orbana. »Očitno je plovilu zmanjkalo goriva. Če bi bilo goriva več, bi verjetno padlo drugam. Pustimo zdaj strokovnjakom, da zadevo raziščejo,« je zaključil Plenković.

Kot je sicer včeraj ponoči poročal hrvaški portal 24sata, naj bi prvi izsledki preiskave pokazali, da je bilo brezpilotno letalo Tu-141 v lasti ukrajinske vojske, v Zagrebu pa naj bi pristalo zaradi napake na navigacijskem sistemu, kar naj bi jim potrdil vir blizu preiskave. Vzletelo naj bi z letališča v bližini Vinice na zahodu Ukrajine. Tri minute naj bi letelo preko romunskega zračnega prostora in nato vstopilo v madžarski zračni prostor.

PIXSELL/BOBO
Kraj strmoglavljenja brezpilotnega letala v Zagrebu.

PIXSELL/BOBO
Kraj strmoglavljenja brezpilotnega letala v Zagrebu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov