Nadaljevanje morije v Ukrajini

V napadu na civilni konvoj na območju humanitarnega koridorja v bližini Kijeva umrlo šest žensk in en otrok

S.R./STA
12. 3. 2022, 08.11
Posodobljeno: 12. 3. 2022, 21.52
Deli članek:

Noč na soboto ni prinesla sprememb, nadaljuje se obstreljevanje ukrajinskih mest, število žrtev tako med vojaki kot civilisti raste, svet pa trepeta pred morebitnim dodatnim stopnjevanjem konflikta, pri čemer se pojavlja vse več poročil o domnevnih vojnih zločinih, ki naj bi jih zagrešila ruska vojska.

Reuters
Vasica Bishiv na obrobju Kijeva, kar je od njej ostalo.

21.30 - Na območju ukrajinske regije Zaporožje naj bi ruski tank povozil avtomobil, v katerem so se nahajali moška in otrok. Vsi trije so umrli, je sporočila lokalna policija.

21.00 - Iz Ukrajine je zbežalo že približno 2,5 milijona ljudi, a naj bi se po navedbah ukrajinske mejne straže več stotisoč Ukrajincev v državo tudi vrnilo in se še vračajo. Številni med njimi z namenom, da pograbijo orožje in se borijo proti okupatorju.

20.45 - Nov paket vojaške pomoči Ukrajini, ki ga je danes odobril ameriški predsednik Biden, bo po poročanju Al Jazeere vključeval protioklepne in protiletalske sisteme ter lahko orožje. 

20.30 - Iz ruskega obrambnega ministrstva so danes sporočili, da se humanitarne razmere v Rusiji še naprej hitro poslabšujejo, pri čemer naj bi v nekaterih mestu dosegle že "katastrofalne razsežnosti."

19.40 - Moskovska borza, ki je zaprta že vse od začetka invazije, bo ostala zaprta še najmanj do konca naslednjega tedna, je danes sporočila ruska centralna banka.

19.20 - V ruskem napadu na civilni konvoj v kijevski regiji naj bi po zadnjih podatkih umrlo šest žensk in otrok. Šlo naj bi za evakuirance iz vasi Peremoga v bližini Kijeva, ki so se premikali po tako imenovanem humanitarnem koridorju. Število poškodovanih ni znano. Med civilisti v konvoju naj bi bili izključno ženske in otroci, je sporočila ukrajinska vlada. Dodali so, da se je morala skupina civilistov vrniti v vas.

19.10 - Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je danes ponovil, da se je Ukrajina pripravljena pogajati za prekinitev ognja in končanje vojne, a da se ne bodo predali in sprejeli ruskih ultimatov.

18.40 - V kijevski regiji je v ruskem napadu na konvoj, namenjen evakuaciji ljudi, umrlo sedem civilistov, je sporočila ukrajinska obveščevalna služba.

18.20 - Ameriški predsednik Joe Biden je danes odobril nov paket pomoči za Ukrajino, ki vključuje orožje in drugo pomoč v vrednosti 200 milijonov dolarjev.

Reuters
Proruski separatist na ruskem tanku v kraju Volnovaha na vzhodu države.

18.00 - Po podatkih Združenih narodov je doslej v Ukrajini umrlo že najmanj 579 civilistov, vključno z 42 otroki. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 1000 civilistov. Največ žrtev nepresenetljivo beležijo na območjih, ki so še vedno pod nadzorom ukrajinske vojske.

17.30 - V Ukrajini bodo po navedbah namestnika ministra za kmetijstvo Tarasa Visotkija v naslednjih dneh začeli s setvijo prvih žitaric, poroča Al Jazeera. Dejal je še, da imajo na zalogi šest milijonov ton pšenice, ki je na leto porabijo osem milijonov ton. Na zalogi imajo tudi 15 milijonov ton koruze, zaloge sončničnega olja pa naj bi zadoščale za pet let.

16.50 - Kot je danes sporočil guverner Doncka Pavlo Kirilenko, je bil kraj Volnovaha na vzhodu države v ruski invaziji popolnoma uničen. "Volnovaha kot taka, s svojo infrastrukturo, več ne obstaja," je dejal na ukrajinski televiziji.

16.40 - Francoski predsednik Emmanuel Macron je po današnjem pogovoru s Putinom dejal, da slednji ni pokazal pripravljenosti na končanje vojne. Dejal je še, da je Putina pozval, naj preneha z obstreljevanjem Mariupolja, kjer so prebivalci že nekaj dni brez vode in elektrike.

16.30 - Kot je še na današnji novinarski konferenci dejal Zelenski, lahko Rusija Kijev zavzame le tako, da ga "zravna z zemljo."

16.00 - V največjo ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, ki je že teden dni pod oblastjo ruske vojske, naj bi včeraj prispelo 11 uradnikov iz ruske agencije za jedrsko energijo Rosatom, poroča CNN. Zahtevali naj bi popoln nadzor nad nuklearke, ki da je zdaj v lasti Rosatoma.

15.30 - Volodimir Zelenski je na današnji novinarski konferenci v Kijevu dejal, da je v vojni umrlo že približno 1300 ukrajinskih vojakov. Po nedavnih ocenah zahodnih obveščevalnih služb je na drugi strani umrlo že približno 6000 ruskih vojakov. Številka, ki jo glede padlih ruskih vojakov navajajo ukrajinske oblasti, je sicer precej višja, po njihovih navedbah je že presegla 12.000. Zelenski je sicer danes dejal še, da se je samo v petek predalo med 500 in 600 ruskih vojakov.

15.10 - Ruska vojska naj bi po navedbah lokalnih oblasti v okupiranem Herson na jugu države načrtovala izvedbo "psevdo referenduma" za odcepitev od Ukrajine, poroča tiskovna agencija Reuters.

14.40 - Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile zajele vzhodno predmestje Mariupolja, mesta na jugovzhodu Ukrajine, ki ga oblegajo že več kot teden dni. Mesto naj bi sicer ostalo brez električne energije, hrane in vode, vsi poskusi evakuacije civilistov pa so bili doslej neuspešni.

14.30 - Ameriški milijarder Elon Musk je v Ukrajino poslal dodatne terminale za dostop do satelitov Starlink.

13.50 - Voditelja Francije in Nemčije Emmanuel Macron in Olaf Scholz naj bi danes opravila nove telefonske pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Slednji je doslej vse pozive k prekinitvi ognja zavračal.

13.30 - Iz ukrajinskega državnega tožilstva so danes sporočili, da je od začetka invazije na Ukrajino umrlo že najmanj 79 otrok. Skoraj 100 naj bi jih bilo poškodovanih.

13.10 - Ukrajinski predsednik je v današnjem videonagovoru dejal, da je ruska vojska v Ukrajini utrpela najhujše izgube v zadnjih desetletjih.

Reuters
Ukrajinski vojak med helikopterskim napadom v kraju Demidiv severno od Kijeva.

12.20 - Beloruske oblasti so danes znova potrdile, da beloruski vojaki ne bodo sodelovali v invaziji na Ukrajino. Po navedbah načelnika generalštaba Viktorja Guleviča pa bodo na mejno območje poslali pet bataljonov, ki da bodo tam ostali na rotaciji. Poudaril je, da ta poteza nikako ni povezana s kakršnimi pripravami na sodelovanje v ruski "posebni vojaški operaciji."

12.10 - Ruska vojska po navedbah lokalnih guvernerjev nadaljuje z obstreljevanjem območij v regijah Donbas in Kijeva, kjer poskušajo s pomočjo humanitarnih koridorjev prebivalcem zagotoviti najnujnejšo pomoč in civiliste evakuirati.

11.50 - Ruski državni organ za nadzor nad mediji Roskomnadzor je danes sporočil, da bo Instagram v tej državi od ponedeljka dalje blokiran zaradi "pozivov k nasilju" nad ruskimi vojaki. Do te odločitve je prišlo, potem ko sta Facebook in Instagram zaradi vojne v Ukrajini začasno omilila svojo politiko glede sovražnega govora.

11.20 - Iz Mairupolja, ki ga že več kot teden dni obstreljuje ruska vojska, bodo danes znova poskušali evakuirati na tisoče civilistov. V mesto bodo poskušali dostaviti tudi najnujnejšo pomoč. Iz Zaporožja je proti Mariupolju že krenil humanitarni konvoj z več kot 90 tonami hrane in zdravil.

10.30 - Ruska vesoljska agencija je danes pozvala k ukinitvi sankcij, saj da je zaradi njih v nevarnosti Mednarodna vesoljska postaja. Prvi mož Roscosmosa Dmitrij Rogozin, sicer glasen podpornik ruske invazije na Ukrajino, je namreč zagrozil, da bi lahko 500-tonska postaja zaradi težav, ki jih sankcije povzročajo pri obratovanju vesoljskega plovila, s katerim jo servisirajo, "padla v morje ali na kopno."

10.30 - Pred mestno hišo v ukrajinskem mestu Melitopol, ki je pod oblastjo ruske vojske, zaradi včerajšnje aretacije župana Ivana Fedorova danes potekajo protesti. Zbralo naj bi se več kot 2000 prebivalcev, ki pred mestno hišo zahtevajo njegovo izpustitev.

10.10 - Ruska vojska je po navedbah ukrajinskega zunanjega ministrstva v Mariupolju bombardirala mošejo, v kateri je zatočišče našlo več kot 80 ljudi, vključno z otroki. Med njimi naj bi bili tudi turški državljani.

9.30 - V kraju Vasilkiv, ki ga je zjutraj obstreljevala ruska vojska, naj bi po zadnjih podatkih zagorelo skladišče streliva. Ruska vojska naj bi ob približno 7. uri po lokalnem času na tamkajšnje letalsko oporišče izstrelila šest manevrirnih izstrelkov. Župan kraja je pozneje pojasnil, da je letališče uničeno.

9.10 - Ruska vojska je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva v napadih na ukrajinsko vojaško infrastrukturo doslej uničila 3491 tarč.

8.50 - Italijanske oblasti so včeraj v Trstu zasegle jahto ruskega oligarha Andreja Melničenka. Gre za jahto oziroma domnevno največjo jadrnico na svetu, vredno 530 milijonov evrov. 

8.30 - Po poročanju ukrajinskih medijev naj bi v bližini Kijeva zagoreli dve skladišči nafte, ki sta bili tarči ruskih izstrelkov. Rusi naj bi bombardirali skladišče v kraju Vasilkiv 36 kilometrov južno od prestolnice. Tam se nahaja tudi ena večjih letalskih baz ukrajinske vojske. 

8.20 - V mestu Sumi na severovzhodu Ukrajine naj bi danes vzpostavili humanitarne koridorje. Civilisti naj bi več območij začeli zapuščati ob 9. uri po lokalnem času, vsi konvoji pa naj bi bili namenjeni v mesto Poltava južno od Sumija.

8.10 - V obstreljevanju vasi Slobožanske v regiji Harkov je umrlo več civilistov. Po poročanju ukrajinske službe za ukrepanje ob izrednih razmerah so izpod ruševin izvlekli pet trupel. Med žrtvami naj bi bila tudi dva otroka.

8.00 - Tudi sobotno jutro se je začelo s številnimi eksplozijami v več ukrajinskih mestih. O obstreljevanju poročajo iz mest Nikolaev, Dnipro in Kirovograd. Nadaljujejo se srditi spopadi severozahodno od Kijeva. Večji del ruskih kopenskih sil naj bi bil od središča ukrajinske prestolnice oddaljen približno 25 kilometrov, so sporočili iz britanskega obrambnega ministrstva.

------------------------------------------------

Obtožbe o uporabi kasetnih bomb

Namestnica generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v petek v Varnostnem svetu ZN povedala, da imajo Združeni narodi kredibilna poročila, da ruske sile v Ukrajini uporabljajo prepovedane kasetne bombe v napadih na civilne cilje v Mariupolju, Harkovu, Sumiju in Černigivu. 

Zasedanje je sicer sklicala Rusija, da obtoži ZDA razvijanja biološkega orožja v Ukrajini, vendar je DiCarlo zatrdila, da ZN o tem nimajo nobenih dokazov, in svoje poročilo namenila predvsem grozodejstvom Rusije v Ukrajini. "Popolno uničevanje omenjenih mest je grozljivo," je dejala Američanka v službi ZN.

ZN so sicer do četrtka v Ukrajini potrdili 564 mrtvih civilistov, večina jih je umrla v eksplozijah težkega topništva in raket. "Brezobzirni napadi, vključno s kasetnimi bombami, ne ločijo med vojaškimi in civilnimi cilji. To je skupaj z bombardiranjem mest in vasi prepovedano po mednarodnem pravu in lahko predstavlja vojne zločine," je dejala.Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do četrtka naštela 26 napadov na zdravstvene objekte, zdravstvene delavce in reševalna vozila, vključno z bombardiranjem porodnišnice v Mariupolju.

Po besedah DiCarlove je potrebno preiskati vse kršitve človekovih pravic in glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je sporočil, da je odprl spletni portal, kjer se bodo zbirali dokazi o vojnih zločinih v Ukrajini. "Če gre za namerne napade na civilno prebivalstvo, je to zločin," je sporočil Khan in dodal, da velja enako za civilne objekte.

Khan je še dejal, da je sprožitev uradne preiskave domnevnih zločinov v Ukrajini od njega zahtevalo že več kot 40 držav podpisnic rimskega statuta. Rusija in Ukrajina nista članici ICC, vendar pa Ukrajina priznava pristojnost ICC za primere na svojem ozemlju. Ruske zločince pa bodo morali pač loviti, ko oziroma če bodo odpotovali v tujino.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov