Zahtevajo varnost

Romska problematika v občini Škocjan: »Ura ni pet do dvanajstih, ampak pet čez dvanajst«

Žiga Kariž
19. 7. 2024, 05.40
Deli članek:

Vaščani treh škocjanskih vaških skupnosti zahtevajo, da država takoj zagotovi varnost, minister Boštjan Poklukar jim je prisluhnil.

Dolenjski list
Zbor krajanov Grmovelj

Potem ko so se zaradi naraščajoče predrznosti, nasilja in kriminala posameznih Romov oziroma skupin Romov v občini Škocjan na nedavni izredni seji sešli občinski svetniki, je sestanek teden pozneje organizirala še Vaška skupnost Grmovlje, ki pod svoje okrilje poleg Grmovelj združuje še Hudenje, Dobruško vas in Dolnjo Staro vas, ter nanj povabila tudi vaščane iz vaških skupnosti Dobrava pri Škocjanu in Tomažja vas. V novem gasilskem domu v Grmovljah se je zbralo več kot 50 vaščanov, ki so soglasno potrdili sklep, naj odgovorni v državi nemudoma zagotovijo varnost v njihovih vaseh in celotni občini Škocjan. 

Primož Lavre
Boštjan Poklukar je obiskal občino Škocjan in prisluhnil občanom.

Kako opozoriti državo?

»Ura ni pet do dvanajstih, ampak pet čez dvanajst. Veliko je neljubih dogodkov, ki so se zgodili, veliko je bilo že napisanega, učinka pa nobenega,« je poudaril predsednik Vaškega odbora Grmovlje Janez Lekše in dodal, da ta sestanek ni bil proti Romom, saj so problematični posamezniki, in ne celotna romska skupnost, ampak proti nedelovanju vlade in neodzivnosti pristojnih ministrstev, da se ukrepa. Sporočilo je včeraj predal tudi ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju, ki je obiskal občino Škocjan. Minister je prisluhnil občanom in se seznanil s posameznimi primeri kaznivih dejanj. Po srečanju s krajani je zagotovil, da bo poskrbel, da bodo krajani bolj varni in da se bo prisotnost policije na tem območju povečala. Hkrati je zagotovil, da bo občino jeseni obiskala medresorska skupina, v kateri bodo tudi predstavniki centrov za socialno delo, saj reševanje romske problematike zahteva širši pristop.

Samo en cilj

In kaj če se v doglednem času ne bo na tem področju zgodilo nič ter bodo občani in občina znova naleteli na gluha ušesa? Kot so na sestanku v Grmovljah pred dnevi povedali krajani, je cilj le en: da država začne razmere reševati. Če ne bo napredka, se bodo gotovo na naslednjem sestanku srečali občani iz celotne občine, po mnenju župana Lekšeta pa bi prišli tudi nekateri Romi, saj naj bi si tudi oni želeli, da se stvari uredijo. Če se ne bodo, pa krajani razmišljajo celo o državni nepokorščini. »Sami si zadnjega ne želimo, saj vemo, kaj vse to pomeni, a če se pereča problematika ne bo začela reševati, lahko pride tudi do tega. Nekako je treba Ljubljano oziroma državo opozoriti, kaj se pri nas dogaja,« so pred dnevi zatrjevali krajani Grmovelj.

Lidija Markelj
Tudi številni Romi si želijo ureditve razmer.

Napadli lastnika odpada

Vzrok za sklic tokratnega sestanka je bil predvsem večerni napad treh Romov na vaščana Hudenj. V soboto, 6. julija, se je podjetnik Gorazd Benčina, ki ima avtoodpad, okoli pol enajstih zvečer s soprogo v avtomobilu peljal od doma proti romskemu naselju Dobruška vas, ko je ob potoku Radulja opazil luči. Vožnjo je upočasnil, in ko je prišel mimo potoka, se je avtomobil začel od potoka peljati proti glavni cesti. »Bil sem 20 ali 30 metrov pred avtomobilom, in ko je s stranske ceste prišel na glavno, se je zaletel v zadnji del mojega vozila. Ustavil sem na bankini, iz avtomobila pa sta skočila dva Roma, eden je v eno roko vzel puško, z drugo pa udaril po steklu mojega avtomobila in mi jo pokazal. Ni nameril vame, ampak mi je pokazal, da ima orožje in da ima moč,« je pripovedoval. Ko je drugi Rom s svetilko posvetil v avtomobil in videl, da poleg njega sedi žena, ki je imela v rokah telefon, sta se umaknila nazaj v avtomobil. »Ampak to ni bilo dovolj, še enkrat so se zaleteli v zadnji del mojega vozila in naju potiskali kakšnih pet metrov naprej, tako da so me povsem zrinili s ceste. Potem so se odpeljali mimo, tisti, ki je sedel na zadnjem sedežu, mi je še 'pomahal' s pestjo.« V vsej tej grozi je bil zadovoljen, da takrat v avtomobilu z njima ni bilo otrok; s soprogo sta bila močno pretresena še dva dni po dogodku. Ob tem so zbrane pozvali, naj vse dogodke prijavljajo policiji, tudi če imajo občutek, da to trenutno nima nobenega pravega učinka.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!