DVK potrjuje

»Agitatorko« in kandidatko SDS Zalo Tomašič nagnali z Gospodarskega razstavišča

S.R./STA
4. 6. 2024, 19.02
Posodobljeno: 4. 6. 2024, 19.25
Deli članek:

Na voliščih so že tako prepovedana obeležja, kot so plakati, ki so uporabljeni za namen volilne ali referendumske kampanje, a kandidatka SDS za evropske volitve Zala Tomašič je s svojim današnjim agitiranjem kot kaže »nadlegovala« tudi razburjene volivce.

Jure Klobčar
Kandidatka SDS za evropske volitve Zala Tomašič.

Danes poteka prvi dan predčasnega glasovanja pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament in tremi posvetovalnimi referendumi. Predčasno bo možno glasovati še v sredo in četrtek. Na volišču na Gospodarskem razstavišču so ob tem zabeležili tudi incident, zaradi katerega so morali dva »agitatorja« pozvati, naj zapustita območje, kar so potrdili na Državni volilni komisiji (DVK). Imen oseb sicer niso navedli, a je znano, da je kandidatka SDS za evropske volitve Zala Tomašič danes pred ljubljanskim voliščem volivcem, ki so prišli glasovat predčasno, delila letake stranke in jih pozivala, naj glasujejo zanjo, zaradi česar ji je po njenih navedbah članica volilne komisije grozila, da bo o tem obvestila policijo.

Na DVK so za STA potrdili primer agitacije kandidatke ter tudi to, da je članica volilne komisije dve osebi, ki sta v bližini volivcem delili letake, pozvala, naj zapustita območje, in jima povedala, da bo v nasprotnem poklicala policijo. Na DVK so pojasnili, da so v skladu z navodili DVK volilnim komisijam za izvedbo volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament ter posvetovalnih referendumov na voliščih prepovedana obeležja, kot so plakati, ki so uporabljeni za namen volilne ali referendumske kampanje.

Kot območje volišča za predčasno glasovanje v Ljubljani je določeno celotno območje Gospodarskega razstavišča, oziroma najmanj 50 metrov od objekta, v katerem je volišče. V območje volišča se štejejo tudi pripadajoče površine za pešce v območju 10 metrov od zunanje meje Gospodarskega razstavišča.

Nadlegovanje volivcev

O navzočnosti dveh oseb so okrajno volilno komisijo sicer obvestili razburjeni volivci, ker sta mimoidoče po njihovih besedah »nadlegovali«, so pojasnili na DVK. Ker kljub prošnji, naj odideta, tega nista hoteli storiti, jima je pristojna oseba povedala, da bo o tem obvestila policijo. Prav tako je o tem, da ne želita oditi, obvestila enega od članov DVK, so dodali. Na policiji so sicer za STA navedli, da obvestila o tem niso prejeli.

Prvak SDS Janez Janša je dogajanje danes komentiral z besedami, da je »okrajna volilna komisija zdaj reagirala na delitev volilnega materiala na pločniku kljub temu, da ni volilnega molka (...), se je pa to dopuščalo vsem ostalim doslej«.

Na DVK pa zatrjujejo, da so enako kot v tej situaciji pristojni na okrajni volilni komisiji ravnali ob podobnem dogodku tudi na volitvah leta 2022, ko so v bližini volišča agitirale druge osebe. Torej v takšnih primerih ne delajo razlik, so zagotovili.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste