Jožefovo odličje

FOTO: Janko Gabrič za simbolično nadomestilo v 566 zvonikih namestil zvonove

Lidija Markelj
29. 3. 2023, 20.33
Deli članek:

Devetnajstega marca je godoval sv. Jožef, varuh vesoljne Cerkve in glavni zavetnik novomeške škofije. Ob tej priložnosti v Škofiji Novo mesto vsako leto podelijo najvišje škofijsko priznanje, odličje sv. Jožefa, in sicer ljudem, ki jih odlikuje zgledno krščansko življenje in poseben prispevek za našo krajevno Cerkev.

Osebni arhiv
Nagrajenec je zvonove priskrbel tudi slovenskim misijonarjem na Madagaskarju.

Letošnje odličje je prejel Ivan Gabrič – vsi ga kličejo Janko – iz župnije Sv. Duh Veliki Trn v občini Krško, od mladih nog dejaven krščanski laik. Ker je zaradi bolezni v bolnišnici, sta odličje v soboto pri slovesni sv. maši v novomeški stolni cerkvi v njegovem imenu prejela žena Bernarda in sin Andrej. Novomeški škof dr. Andrej Saje pa je pred podelitvijo nagrajenca obiskal v bolnišnici, z njim molil, ga blagoslovil in mu zaželel zdravja, moči in blagoslova.

66-letni Janko Gabrič je zgleden krščanski mož, za prave življenjske vrednote pa je gotovo zaslužna njegova družina. Rodil se je v vasi Ženje v župniji Sv. Duh Veliki Trn, kjer tudi prebiva. Že v osnovni šoli je bil dejaven v župniji, tudi kot ministrant, kasneje je sodeloval v mladinski veroučni skupini. Z 18 leti je postal ključar podružnične cerkve sv. Primoža in Felicijana, kar pomeni, da to delo opravlja že skoraj pol stoletja, je pa tudi organist in zborovodja župnijskega pevskega zbora.

Lidija Markelj
Jožefovo odličje sta v imenu moža in očeta prevzela žena Bernarda in sin Andrej Gabrič.

Zvonove za Madagaskar

Njegova posebna ljubezen so zvonovi in prav tu je ogromno naredil za Cerkev. Od 21. leta starosti je požrtvovalno načrtoval in izvajal obešanje zvonov in skrbel za elektrifikacijo zvonjenja. Najprej je sodeloval z duhovniki Janezom Modicem, Mirom Bončo in Jožetom Rantom, potem pa je dela v zvoniku začel opravljati s svojo ekipo, ki sta jo sestavljala še Janko Sumrak in Franci Urbanč. Ivan Gabrič je poskrbel za načrte, izmere, izvedbo, obešanje in elektrifikacijo zvonov v kar 566 zvonikih po Sloveniji, v Črni gori in na Kosovu. Povezan je bil tudi s slovenskimi misijonarji na Madagaskarju, ki jim je preskrbel nekaj zvonov, sodeloval je npr. z rojakom Tonetom Kerinom, ki že desetletja deluje na Madagaskarju. Vsa dela je Janko Gabrič vedno opravil za simbolično finančno nadomestilo, vse je bilo narejeno napol udarniško, kar pomeni, da so stroški vključevali le material, prevoz in majhen simbolični dar. Prav zato so zvonovi lahko zapeli v mnogih manjših župnijah in revnejših podružnicah doma in v diaspori. Enako, s honorarjem za material in prevoz, Janko skrbi tudi za vzdrževanje in sprotna popravila sistemov zvonjenja.

Osebni arhiv
Janko Gabrič (na levi) je zaslužen, da zvonovi zvonijo v mnogih manjših župnijah in revnejših podružnicah.

Spoštovani mož

Odlikovanec, ki je sicer izučen zidar, se je v domači župniji ob opravljanju vseh naštetih služb vedno udeleževal tudi raznih obnov in udarniških akcij, v veliko pomoč je bil zlasti župniku Metodu Oblaku, tudi v njegovi bolezni. V domačem kraju je spoštovan krajan, dva mandata je bil član sveta krajevne skupnosti.

Vse našteto je Janko zmogel ob naporni službi – zaposlen je bil kot hišnik oz. skrbnik v OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško – ter delu na manjši kmetiji in skrbi za družino, kar je gotovo zmogel tudi zaradi globoke vere. Odlikuje ga kup dobrih lastnosti, požrtvovalnost, vztrajnost, pridnost, poštenost. Z ženo Bernardo, s katero sta poročena že več kot štiri desetletja, sta si ustvarila številno družino s šestimi otroki, vsi so odrasli in samostojni, razveseljuje ju tudi že vnukinja.

Osebni arhiv
Vsak nov zvon so lepo okrasili.

Lik Sv. Jožefa

Predlog, da se Jožefovo odličje podeli Janku Gabriču, sta dala dekan dekanije Trebnje Klavdio Peterca in župnik župnije Sv. Duh Veliki Trn Marko Burger. O predlogu se je škof posvetoval z zborom svetovalcev, ki je odločil soglasno. Čestitke letošnjemu prejemniku Jožefovega odličja je pri slovesni maši izrekel tudi novomeški škof Andrej Saje, ki se je v pridigi dotaknil lika sv. Jožefa iz Nazareta. Ta je s svojimi lastnostmi in vrednotami vsem lahko v spodbudo in navdih pri razmišljanju, »kako naj živimo iz svoje vere in prepoznavamo navzočnost Boga v svojem življenju, kako naj živimo v tem razburkanem svetu. Bodimo povezani v molitvi in prizadevanjih za dobro, naj nas vera krepi, da bomo lahko še naprej opravljali vsak svoje poslanstvo,« je zaključil.

Škofija NM
Prejemnika Jožefovega odličja je te dni v bolnišnici obiskal novomeški škof dr. Andrej Saje.

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča