Novo Brdo

Stroškovno oblikovane najemnine za stanovanja brez kuhinje

Luka Tetičkovič
3. 3. 2022, 15.15
Posodobljeno: 3. 3. 2022, 15.41
Deli članek:

Navdušenje nad javnimi najemnimi stanovanji Novo Brdo je med interesenti uplahnilo kmalu po objavi pogojev javnega razpisa. Stanovanja so brez kuhinj, sklad pa pričakuje varščino v vrednosti šestih najemnin. Te so le za odtenek nižje od tržnih.

Sašo Švigelj
Stanovanjsko naselje Novo Brdo

Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) je naselje Novo Brdo odprl z besedami direktorja sklada Črtomirja Remca, da bo v njem dom našlo 498 ranljivih družin in posameznikov. Tople besede ob odprtju je našel tudi minister za okolje Andrej Vizjak, ki je izpostavil, da je stanovanje oziroma dom »dobrina, katere vrednost gotovo najbolj razumejo tisti, ki te dobrine nimajo«.

Sašo Švigelj
Stanovanjsko naselje Brdo

A te besede razvodenijo, ko cene stanovanj v soseski Novo Brdo primerjamo s podatki o sosednjem naselju Brdo, ki ga upravlja Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana in v katerem ponujajo neprofitno najemnino. Iz njegovega javnega razpisa je razvidno, da bo ta po 1. aprilu 2023 okvirno znašala 4,73 evra, trenutno pa je okvirno 3,94 evra na kvadratni meter.

SRSS
Stanovanja kot so oglaševana na spletni strani SRSS.

Na Novem Brdu ni neprofitnih najemnin

9,22 evra na kvadratni meter in več znaša stroškovno oblikovana najemnina v soseski Novo Brdo, ki jo upravlja SSRS.

3,94 evra na kvadratni meter je neprofitna najemnina v soseski Brdo, ki jo upravlja JSS MOL.

»Vseh 498 stanovanj na Novem Brdu ima stroškovno najemnino. SSRS ne oddaja neprofitnih stanovanj, ampak da občini razpolagalno pravico, na podlagi katere občina prek razpisa odda stanovanje po neprofitni najemnini. Povprečna najemnina v soseski Novo Brdo je 556 evrov na mesec. Povprečna površina stanovanja brez parkirnega mesta pa je po Gursovih podatkih  60,3 kvadratnega metra,« pojasnjujejo pri SSRS. Iz teh številk smo preračunali, da je povprečna najemnina za kvadratni meter 9,22 evra. Najemi za konkretne stanovanjske enote so še dražji – enosobna stanovanja dosegajo tudi ceno 12,20 evra na kvadratni meter.

»S partnerico živiva v najemniškem stanovanju, zato sva se razveselila novice, da bo stanovanjski sklad po stroškovni ceni oddajal novozgrajena stanovanja v soseski Novo Brdo. Na prvi pogled vse lepo, a vendar so cene dvosobnih stanovanj razmeroma visoke (430 evrov za približno 40 kvadratov),« pravi bralec, ki se nam je predstavil kot Cene Krasnik. »Poleg tega so stanovanja neopremljena, kar bi pomenilo dodaten strošek v minimalni višini 10.000 evrov. Poleg tega sklad želi vsaj šest najemnin vnaprej. Čeprav sva oba zaposlena in imava redne prihodke, bi za tako investicijo najverjetneje morala najeti posojilo. Ko vzameš vse to v račun, sva praktično boljšo ponudbo (z veliko sreče, priznam) dobila na trgu,« dodaja Krasnik, ki je med ogledom presenečen ugotovil, da stanovanja niso opremljena niti s kuhinjo.

SRSS
Stanovanje s predelom, ki je predviden za kuhinjo. Vanjo mora najemnik investirati sam.

Stanovanja niso opremljena s kuhinjo

»Kot je navedel bralec, sta imela srečo pri izbiri, kar pa ni pravilo, saj so najemnine na trgu večinoma višje od skladovih,« odgovarjajo s SSRS. »Večinoma« višje najemnine pa vključujejo tudi nekaj tako bistvenega, kot je kuhinja. Glede na to, da gre za investicijo, ki sleherniku služi vsaj od 15 do 20 let, smo SSRS vprašali, ali je ob prekinitvi najemne pogodbe predvideno tudi vračilo takšne investicije. »Stanovanjski sklad RS ne priznava vlaganj v stanovanje. Glede na dejstvo, da se sklepajo najemne pogodbe za nedoločen čas ter gre večinoma za dolgoročno oziroma trajno rešitev stanovanjskega problema, si najemniki radi izberejo pohištvo, ki ustreza njihovim potrebam in željam,« odgovarjajo.

Kakšna je prednost skladovega stanovanja pred tržnim najemom

Razmere na ljubljanskem nepremičninskem trgu so seveda obupne, posameznik s povprečno plačo se lahko nadeja, da bo za stanovanje odštel polovico in več, torej kakšnih sto evrov več kot za enoto na Novem Brdu. V kakšnih pogojih ob tem živijo posamezniki z minimalno plačo ali s študentskimi dohodki, se lahko le sprašujemo, a najverjetneje najemajo »luknje« oziroma si stanovanja in sobe delijo s sostanovalci.

SSRS ocenjuje, da imajo stanovanja prednost pred tržnimi zaradi možnosti dolgoročnega najema. SSRS ocenjuje, da bodo najemniki v stanovanjih ostali po 20 let in več, zato si bodo privoščili tudi investicijo v kuhinjo.

Kakšna je ob teh okoliščinah prednost skladovih stanovanj? »Najem stanovanj na trgu je nepredvidljiv in v večini primerov se najemno razmerje sklepa za določen čas, kar za najemnika predstavlja določeno tveganje. Najem stanovanj prek sklada je v primeru spoštovanja najemne pogodbe in splošnih pogojev najema dolgoročno varna izbira, saj gre za možnost trajnega najema,« odgovarjajo s sklada. Pri tem poudarjajo, da so ogrožene družine upravičene do subvencije za najemnino, o čemer odloča center za socialno delo.

Najemnina je oblikovana nižje od zakonske stopnje

Sklad smo zato vprašali, ali stanovanja utemeljeno oglašujejo kot takšna s »stroškovno najemnino«. »Za stanovanja, ki jih sklad oddaja kot tržna s stroškovno oblikovano najemnino, najemnina predstavlja razmerje med investicijsko in nabavno vrednostjo. V primeru soseske Novega Brda je letna stopnja najemnine 4,21 odstotka. Stanovanjski zakon opredeljuje letno stopnjo za izračun najemnine do 4,68 odstotka pojasnjujejo. To torej pomeni, da se bo skladu investicija prek najemnin povrnila v nekaj več kot 20 letih – na podlagi tega so tudi oblikovali najemnino. Prek palca se življenjska doba nepremičnin ocenjuje na vsaj 60 let, pri skladu pa poudarjajo, da so novogradnje narejene iz vzdržljivih materialov, kar pomeni prihranke pri vzdrževanju.

Kakšna je stopnja interesa za stanovanja v naselju Novo Brdo, še ni znano, saj na skladu prijave zbirajo do 11. marca. Izbor najemnikov pa bodo predvidoma opravili 7. aprila.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov