Slovenija

Inšpektorji so štiristokrat ugotovili kršitve, a so prodajalci še naprej prodajali tobak

G.G./STA
25. 3. 2016, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kajenje je bilo nekoč moderno. Z nikotinom so si polnili pljuča filmski zvezdniki, zakajene so bile čakalnice v zdravstvenih domovih, danes pa je kajenje ožigosano za škodljivo razvado, ki postaja vse dražja.

Profimedia
V nekaterih evropskih državah so na embalaži že grozljive fotografije, ki naj bi odvračale od kajenja.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo nov zakon, ki naj bi prispeval k zmanjšanju števila kadilcev. Med drugim naj bi z enotno embalažo za cigarete predstavili kajenje v manj privlačni luči. Fotografije, na katerih so vidne zdravstvene posledice kajenja, naj bi predvsem mlade odvrnile od tobačnih izdelkov.

Predstavniki nevladnih organizacij predlagajo še dodatne ukrepe. Predstavnik Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija Jan Peloza je spomnil, da tobačna industrija preko svojih posrednikov vzpostavila sistem, da načrtno krši zakon. Tako kljub prepovedi sponzoriranja s strani tobačnih podjetij še vedno donirajo sredstva večinoma prireditvam, kjer imajo interes, da se izvaja promocija tobačnih izdelkov.

Strožje nad kršitelje

Ker sedaj v zakonodaji ni licenc za prodajo cigaret, kršitelji pač plačajo kazen in lahko še naprej kršijo zakon. Ministrstvo za zdravje sicer v predlogu zakona predvideva licence za prodajo tobačnih izdelkov, Peloza pa je tudi predlagal omejitev, da bi lahko nosilec licence le enkrat kršil protitobačni zakon, preden bi mu licenco odvzeli.

Kot je opozoril Peloza, so v Sloveniji tudi primeri, ko so inšpektorji pri določenih prodajalcih tudi štiristokrat ugotovili kršitve, pa so jim lahko le predpisali kazen, medtem ko so lahko še naprej prodajali tobak.

Uvedli bi licenčnine

Matej Košir z Inštituta za raziskave in razvoj Utrip pa je dodal, da bi s takšnim režimom, da bi ob drugi kršitvi zakona licenco prodajalcu odvzeli, lahko zmanjšali število kršitev na minimum, kar po njegovih navedbah tudi kažejo izkušnje iz drugih držav, kjer so uvedli licence.

Košir tudi podpira licenčnine, to je znesek, kolikor bi prodajalec moral plačati na leto za dovoljenje prodaje cigaret, a se mu zdi, da je predvideni znesek v zakonu veliko prenizek. Predlog zakona namreč predvideva, da bi licenčnina znašala najmanj 200 evrov, kar bi po Koširjevih izračunih prineslo okoli 2,2 milijona evrov na leto.

Arhiv Svet24
Niso tako neškodljive, kot se je sprva zdelo.

Trošarine ne nadoknadijo škode

"V primerjavi s škodo, ki jo tobak povzroči, je to premalo," je dejal in navedel, da država na leto za zdravljenje bolezni, zmanjšane produktivnosti in prezgodnje umrljivosti zaradi tobaka porabi okoli 1,8 milijarde evrov, medtem ko s trošarinami zbere le 418 milijonov evrov.

Zato predlaga, da bi licenčnine znašale med 1000 do 5000 evrov na leto, odvisno od velikosti prodajnega mesta, letnega prihodka prodajalca in število zaposlenih v tem podjetju. Če bi povprečna licenčnina znašala 2500 evrov, bi zbrali okoli 30 milijonov evrov na leto.

So elektronske cigarete res kul?

In kaj bi storili z elektronsko cigareto? Te tobačna industrija po eni strani promovira kot sredstvo za odvajanje kajenja, mlade pa nagovarja, češ da je to "kul zadeva, nova oblika osamosvajanja od staršev, šole in sistema", je opozoril Peloza.

Ko bo industrija dokazala, da je vseh 500 vrst elektronskih cigaret, ki so na trgu, povezanih s prenehanjem kajenja, naj jih registrira kot medicinske pripomočke, je predlagal. Poleg tega želijo, da se prepovejo vse elektronske cigarete, ki imajo poleg osnovne funkcije, torej uživanja nikotina, še "zabavne" učinke, kot je povezava s pametnim telefonom itd.

Poleg tega bodo predlagali prepoved prodaje cigaret v radiju 150 metrov od vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste