Slovenija

Naročnik spornega referendumskega videoposnetka ostaja skrivnost

STA
14. 3. 2016, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Inšpektorat za notranje zadeve ni razvozlal ozadja spornega referendumskega videoposnetka iz kampanje o izenačitvi partnerskih skupnosti, v katerem sta nastopala tudi otroka, poroča današnji Dnevnik. Na notranjem ministrstvu so potrdili, da je prekrškovni organ postopek zoper neznanega storilca ustavil.

You Tube
Poleg tega sta bila otroka v spotu po mnenju varuhinje človekovih pravic zlorabljena za politično propagando.

"Pri tem je treba poudariti, da so bile v postopku izčrpane vse možnosti, da bi ugotovili dejanskega storilca prekrška. Če se bodo v prihodnosti pokazala nova dejstva o domnevnem storilcu prekrška, bo prekrškovni organ takrat ponovno uvedel postopek o prekršku," so še zapisali na ministrstvu.

Na spletni strani YouTube so nasprotniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o kateri so volivci odločali na referendumu 20. decembra, objavili videospot "Slovenija je proti", ki pa krši pravila referendumske kampanje, ker niso znani avtorji.

Naročniki spota, v katerem nastopata otroka, ki se na koncu srečata s starši, niso znani, oziroma se pod stvaritev niso podpisali. Ker se posnetek zaključi s pozivi za glasovanje proti noveli na referendumu, gre za del referendumske kampanje in bi moral biti naročnik takšnega oglasa prijavljen kot organizator predvolilne kampanje. Zato je objava takšnega oglasa prekršek, je decembra za Žurnal24 pojasnil glavni inšpektor na inšpektoratu za notranje zadeve Mitja Perko.

Otroka zlorabljena za politično propagando

V oglasu pa je z glasom sodeloval tudi igralec Pavle Ravnohrib, sicer tudi voditelj oddaje Male sive celice na Televiziji Slovenija (TVS). S sodelovanjem v referendumski kampanji je kršil poklicna merila Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in načela novinarske etike, so takrat javno pojasnili na RTVS. Kot poroča današnji Dnevnik, so na TVS eno oddajo, ki bi morala biti na sporedu v času volilnega molka in bi se snemala v času referendumske kampanje, celo nadomestili z oddajo iz arhiva.

Poleg tega sta bila otroka v spotu po mnenju varuhinje človekovih pravic zlorabljena za politično propagando.

Ker v omenjenem videospotu naročnik ni bil naveden, kot to veleva zakon o volilni in referendumski kampanji, je organizatorju volilne kampanje po poročanju Dnevnika grozila globa v višini od 700 do 2500 evrov, odgovorni osebi organizatorja pa denarna kazen od 150 do 400 evrov. Če bi bilo med postopkom ugotovljeno tudi, da se organizator referendumske kampanje ni prepoznal kot organizator in tako ni sporočil podatkov državni volilni komisiji, pa bi moral naročnik političnega oglasa plačati še globo v višini od 350 do 800 evrov.

Inšpektorji so se sicer obrnili na nekatere posameznike, ki bi lahko kakor koli pomagali k razjasnitvi celotne zadeve. "Žal neuspešno, saj niso mogli podati nikakršne izjave oziroma posredovati kakršnih koli podatkov, ki bi bili pomembni pri odkrivanju storilca domnevnega prekrška, ali pa so zanikali kakršno koli povezanost s spornim videoposnetkom," so za Dnevnik pojasnili na ministrstvu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste