Slovenija

Butalski odloki: V Ljubljani prepovedano hraniti živali

Robert Marin
18. 8. 2015, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Od 15. avgusta je na ljubljanskih javnih cestah in zelenicah prepovedano hraniti živali. Začele so namreč veljati spremembe odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin.

Arsen Perić

Izjema je le park Tivoli, kjer je dovoljeno hraniti ptice in veverice. Globa za kršitelje posameznike znaša 100 evrov, za pravne osebe pa 3000 evrov.

Izjema je le park Tivoli, kjer je dovoljeno hraniti ptice in veverice.

Mladinski pisatelj in zastopnik Društva za večne vrednote Plamenica AnejSam se je temu »mrtvaškemu vetru iz mestne hiše« sklenil upreti. Včeraj je pred mestno hišo v dežju hranil tistih nekaj golobov, ki jim vreme ni prišlo do živega, a ga je že po vsega devetih minutah zmotila inšpektorica in mu spisala plačilni nalog.

Sam opravil človeško dolžnost

»Gre za gesto simbolnega pomena; tudi če ne bi bilo nobenega golobčka, sem prišel, da jih nahranim. Hočem dati na znanje, da opravljam svojo človeško dolžnost tudi, ko se nam zgodi neživljenjska, idiotska zakonodaja,« je Sam povedal za Svet24. »V svetu tega ni, nobena svetovna metropola takšne prepovedi ne pozna. Vzemimo hipotetično ... če so vsi bedaki, to ne opravičuje mene, da se jim pridružim,« je še dejal Sam.

Arsen Perić

Inšpektorica je Sama obiskala po vsega devetih minutah in mu spisala plačilni nalog.

V času glasovanja je bilo prisotnih 32 mestnih svetnikov od 45, za spremembe jih je glasovalo 31, le NatašaSukič iz Združene levice (ZL) se je vzdržala glasovanja.

Kazen za humanost in solidarnost

»S prepovedjo hranjenja živali se v Svetniškem klubu ZL MOL v prvi vrsti ne strinjamo, ker bo občina s tem ukrepom kaznovala humanitarna nagnjenja ljudi, ki želijo s hrano pomagati nekaterim prostoživečim živalim, na primer zapuščenim mačkam. Seveda se zavedamo, da je hranjenje nekaterih živali, denimo rac, nutrij, rib itn., škodljivo tako zanje kot tudi za okolje nasploh. Zato potrebujemo ureditev, ki bo po eni strani spodbujala skrb občanov za živali, po drugi strani pa bo odgovorna do mesta in okolja,« je za Svet24 pojasnila Sukičeva.

100 evrov znaša globa za »civiliste«, ki bodo na ljubljanskih javnih cestah in zelenicah hranili živali, na primer zapuščene mačke.

Ob tem Sukičeva dodaja, da se z odlokom v delu, ki se nanaša na prepoved hranjenja živali, v ZL MOL ne strinjajo tudi zato, ker ni bil pripravljen v sodelovanju s strokovno javnostjo, niti ni upošteval mnenja občank in občanov: »Prepričani smo, da je sporočilo tako zasnovanega odloka to, da MOL kaznuje človekovo humanost in solidarnost. Prav tako menimo, da je ta odlok s prepovedjo hranjenja živali neskladen z zakonom o zaščiti živali, ki skrbnikom živali nalaga zagotavljanje bivališča, hrane, vode za živali. Lokalna skupnost je skrbnik prostoživečih živali na javnih površinah, zato je prepoved hranjenja v nasprotju z omenjenim zakonom.«

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste