Slovenija

Občani proti gradnji

Gabrijel Toplak
11. 6. 2015, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svetnikom se pridružujejo stanovalci, ki živijo blizu zbirnega centra za odpadke, ob katerem naj bi zgradili še sortirnico. Prepričani so, da zamisel ni dobra in bodo tako še na slabšem.

Gabrijel Toplak

Že pred dnevi smo pisali o številnih dvomih glede upravičenosti gradnje novega objekta za obdelavo odpadkov, tako imenovane sortirnice, ki so jo v mariborski Snagi zaupali podjetju Kostak iz Krškega, zdaj pa se s projektom ne strinjajo niti tamkajšnji bližnji stanovalci. Še posebno ker naj bi nova naprava začela poskusno delovati že naslednjo jesen.

Gabrijel Toplak

Že zdaj smrdi, kaj šele bo

Ivan Kašman, ki živi v Ledini in je od Snaginega obrata oddaljen približno 100 metrov, nič kaj dlje pa ne bo od načrtovane sortirnice odpadkov, je povedal, da je življenje že zdaj »nečloveško«. »Na trenutke tako smrdi, da se ne moremo več zadrževati zunaj hiše, ampak pobegnemo v notranjost. Bili so dnevi, ko smo željo po sedenju na dvorišču morali opustiti, saj je preveč smrdelo. Najhuje je poleti, ko so višje temperature. Čeprav smo v tej hiši samo najemniki, moram priznati, da nas je strah, kaj bo v prihodnje. Nad odločitvijo najemnika, da si poiščemo novo stanovanje, smo bili sprva sicer nekoliko razočarani, zdaj to razumemo kot rešitev. V vsakem primeru bi namreč odšli od tod. Tudi promet je postal nevzdržen,« je pojasnil Kašman in dodal, da bi bil kot lastnik tukajšnje parcele ali hiše ostro proti napovedani gradnji sortirnice za odpadke. Nič bolj prizanesljiv do nove mestne »pridobitve« ni Marko Katava, prav tako iz Ledine. »Že tako imamo veliko težav zaradi podjetja Dinos, ki povzroča precejšen hrup. Če pa bodo res zgradili še sortirnico, je najbolje, da 'crknemo'. Zaradi pogostega smradu tukaj ni več prijetno živeti. In povem vam, najbolj nas je strah vetrovnega vremena, saj nam prinaša največ smradu. Zamisel o gradnji sortirnice mi res ni všeč,« je pojasnil Katava, ki upa, da se bo kdo zganil in zadevo vsaj nekoliko zavlekel, saj jo bo najverjetneje težko preprečiti. S svojimi bližnjimi se vse pogosteje sprašuje, ali je odgovornim in vodilnim na mestni občini res tako malo mar za svoje občane.

Gabrijel Toplak

Kljub pomislekom znan izvajalec

Objekt za obdelavo odpadkov nameravajo postaviti ob Tržaški cesti na Teznem, tik za številnimi nakupovalnimi središči. Gradbeno podjetje Kostak iz Krškega bo dela začelo v začetku naslednjega leta, v Snagi pa pričakujejo, da bodo 12,5 milijona vredni objekt poskusno zagnali že jeseni istega leta. Po izračunih mariborskega javnega podjetja naj bi se investicija povrnila v manj kot šestih letih, s tem pa si bo mesto zagotovilo tudi neodvisnost upravljanja z odpadki, a slednje nikakor ne prepriča številnih v opozicijskih vrstah mestnega sveta. Prvak Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer, spomnimo, je še vedno prepričan, da je naložba precej dražja, kot jo je prav to podjetje opravilo v Krškem. »Tam so izvedbena dela za enako sortirnico stala okoli 3,5 milijona evrov, medtem ko v Mariboru taista firma dela za 12,5 milijona evrov. Pa tudi več izračunov, ki sem jih opravil, kaže, da je zadeva precenjena. Treba se je tudi zavedati, da se količina odpadkov povsod manjša,« poudarja Auer.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov