Slovenija

Nasprotniki privatizacije: 'Vlada prodaj sebe, to je strateška naložba'

STA
11. 6. 2015, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nasprotniki privatizacije so se danes zbrali na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so s transparenti vlado pozivali, naj ustavi prodajo podjetij v državni lasti. Protestnike so nagovorili člani Koalicije proti privatizaciji, nato pa so se odpravili pred stavbo Telekoma Slovenije. Shod bodo sklenili na Trgu republike, pred DZ.

M24

Po ocenah organizatorjev se je zbralo od 1500 do 2000 ljudi. Med protestniki odmeva predvsem postopek prodaje Telekoma Slovenije. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je izrazil nasprotovanje prodaji in okaral delo vlade Mira Cerarja. "S Telekomom bomo prodali del naše dediščine," je dejal.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je ocenil, da je država Telekom prodala za drobiž in manj kot polovico njegove dejanske vrednosti. "Prodaja Telekoma Slovenije je le uvod v tretji val privatizacije," je dejal. Premier je po njegovem mnenju v manj kot letu dni pozabil na vse obljube, ki jih je dal volivcem.

Nasprotniki privatizacije vlado pozivajo k spremembi politik s transparenti: Leva roka, desni žep; Vlada prodaj sebe, to je strateška naložba; Za delavsko upravljanje; Socializirajmo banke, ne izgub. Zaposleni in sindikalisti v Cinkarni Celje, ki je na seznamu za privatizacijo, so v centru Ljubljane vzklikali, da je ne dajo.

M24

Protestniki so se s Prešernovega trga potem sprehodili do stavbe Telekoma Slovenije, nato pa so se obrnili nazaj proti strogemu središču mesta, zaradi česar je policija za krajši čas zaprla tudi Slovensko cesto. Shod bodo zaključili na Trgu republike, pred poslopjem DZ.

Protestni shod je organizirala Koalicija proti privatizaciji, v katero so se združila politična gibanja, civilnodružbene organizacije in sindikalne konfederacije, saj menijo, da predlagana strategija upravljanja z državnimi naložbami ni strategija upravljanja, temveč strategija privatizacije.

Prepričani so, da je treba ohraniti državno lastnino in nadzor nad podjetij ter ju uporabiti kot vzvod za uvedbo drugačnih politik. Takšnih, ki bodo temeljile na odločilni vlogi tistih, ki imajo največji interes za razvoj podjetij - delavcev, lokalne skupnosti in tukajšnjega prebivalstva.

K protestnemu shodu so med drugim pred dnevi pozvali v ZL, pozivu so se pridružile sindikalne konfederacije, Zveza društev upokojencev Slovenije in Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Protestu sta se pridružila tudi Inštitut za delavske študije in študentska organizacija Iskra.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste