Slovenija

Črnograditeljem v Tomačevem niso odklopili elektrike

STA/G.G.
11. 6. 2015, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okoljski inšpektor ob obisku stanovalcev črnih gradenj v Tomačevem ni odredil prekinitve dobave elektrike, so potrdili v Elektro Ljubljana. Na ljubljanski občini so medtem nadaljevali pogovore s predstavnikoma stanovalcev črnih gradenj. Možnost vključitve Tomačevega v zazidljivo območje občina z okoljskim ministrstvom usklajuje že pet let.

google view
Črne gradnje v Tomačevem so brez elektrike sicer ostale že pred letom in pol, saj so njihovi prebivalci za elektriko plačevali podjetju Gradiant, ki pa je šlo v stečaj.

Prebivalce območja nelegalno zgrajenih objektov je v sredo obiskal ljubljanski župan Zoran Janković, ker pa skupnega jezika niso našli, so se pogovori nadaljevali danes v mestni hiši. Krajani so sicer že zavrnili ponujeno pomoč Mestne občine Ljubljana (Mol), da bi objekte z elektriko oskrbovali preko agregata.

Župan in predstojniki oddelkov mestne uprave so se danes tako s predstavnikoma stanovalcev dogovorili, da slednja od tamkajšnjih občanov pridobita okoli 30 podpisov, ki jih bodo priložili predlogu za odlog izvršbe inšpekcijskega ukrepa pri nelegalni gradnji do uveljavitve prostorskega akta, vendar največ za pet let. Predlog za odlog je sicer 10. junija eden izmed lastnikov nelegaliziranih objektov že naslovil na pristojni inšpektorat za okolje in prostor, dopolnjenega z novimi podpisi pa bodo pristojnemu inšpektorju posredovali še danes.

Kot so pojasnili na Molu, odlog izvršbe omogoča zakon o graditvi objektov v primeru, da gre za edino mesto bivanja in da je v razgrnjenem občinskem prostorskem načrtu Mola dopustna možnost spremembe namembnosti v zazidljivo območje.

V Tomačevem je trenutno evidentiranih 43 pobud za spremembo namembnosti zemljišča, obravnavalo pa se jih bo v sklopu sprememb prostorskega načrta občine, ki ga bo mestni svet predvidoma sprejel do konca leta. Spremenjen prostorski načrt bo tudi pravna podlaga za začetek postopka priprave za legalizacijo objektov.

Gradnje sicer stojijo na vodovarstvenem območju, zaradi česar je treba najprej spremeniti državno uredbo o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika Ljubljanskega polja. Šele, ko bo uredba spremenjena, bo možna tudi sprememba občinskega prostorskega načrta. Po informacijah občine je sprememba uredbe tik pred sprejemom na vladi.

V Elektro Ljubljana so medtem pojasnili, da so se danes na povabilo inšpektorata za okolje in prostor udeležili naroka na terenu, zaradi razjasnitve načina napajanja posameznega nelegalnega objekta na območju Tomačevega.

Kot so zapisali, veljavna zakonodaja sicer predvideva prekinitev dobave električne energije za nedovoljeno gradnjo, vendar sklep o določitvi naroka ni predvideval prekinitve dobave električne energije. Prav tako prekinitev dobave ni odrejena po zapisniku današnjega naroka na terenu, so pojasnili v podjetju, niso pa mogli potrditi navedb spletnega portala Žurnal24, da naj bi dobavo elektrike preko podjetja Javna razsvetljava podaljšali za pol leta.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste