Slovenija

Ptujska bolnišnica v začetku leta brez izgube

sta/mv
23. 4. 2015, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ptujska splošna bolnišnica je v prvih dveh mesecih letošnjega leta poslovala uravnoteženo in zabeležila minimalen presežek prihodkov nad odhodki. Kot je povedal direktor bolnišnice Andrej Levanič, je takšen dosežek v skladu s finančnim načrtom za leto 2015, ki so ga člani sveta zavoda obravnavali na današnji seji.

"Realizacija programov tudi za prvo trimesečje kaže, da smo načrte presegli. Opravili smo šest odstotkov več uteži, kot je bilo načrtovano, in upam, da bomo s takšnimi trendi nadaljevali," je dejal prvi mož ptujske bolnišnice, ki s pomočjo zastavljenih ukrepov pričakuje eno- do dvoodstotno rast prihodkov ter podoben odstotek znižanja stroškov, kar bi jim prvič po sedmih letih prineslo okoli 100.000 evrov plusa.

Ta cilj nameravajo doseči s povečevanjem tržne dejavnosti, z višjimi cenami zdravstvenih storitev in z boljšo realizacijo kot v preteklih letih. Na odhodkovni strani pa bodo nadaljevali s krčenjem stroškov na tistih področjih, kjer je to še mogoče.

Ptujska bolnišnica je lani pridelala za več kot pol milijona evrov izgube, tega pa ob načrtovanem rezultatu ne bodo mogli pokrivati sami. Zato so trenutno v resnih pogovorih z ministrstvom za zdravje, kako poiskati rešitev za nakopičene težave iz preteklosti, ki skupaj znašajo kar okoli šest milijonov evrov.

Zaradi izrazite podfinanciranosti v preteklih letih še vedno trpi njihova likvidnost, saj ima bolnišnica trenutno štiri milijone evrov zapadlih obveznosti. Dobaviteljem plačujejo z zamudo od 120 do 150 dni, vse večji je pritisk z izvršbami in zamudnimi obrestmi, doseganjem slabših cen in dražjo nabavo. Na Ptuju pričakujejo dolgoročno kreditiranje in načrtovanje programov tako, da bodo lahko dolgove v nekem realnem času tudi pokrili.

Potem ko je pristojno ministrstvo v sredo tudi uradno potrdilo svojo željo, da Ptuj uvrsti v mrežo urgentnih centrov, Levanič bolj optimistično gleda tudi na ta za njih prioritetni projekt, ki bi po njegovem lahko začel teči naslednje leto.

"Nedavno smo dobili potrjeno gradbeno dovoljenje, zato nadaljujemo s postopki, predvsem pa so vse sile usmerjene v pridobivanje finančnih sredstev," je o okoli štiri do pet milijonov evrov vrednem projektu dejal direktor bolnišnice in dodal, da naj bi že v poletnih mesecih pri njih stekla tudi programa Dora in Telekap.

Na današnji seji sveta zavoda so razpravljali tudi o kadrovskih potrebah bolnišnice, saj so po besedah Levaniča podhranjena domala vsa področja. Najbolj problematično je področje anestezije in intenzivne terapije, pa tudi radiologije in interne medicine. Trenutno zato s sicer velikimi težavami iščejo vsaj osem do deset novih sodelavcev.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov