Črna kronika

Po stopinjah očeta Sandija Grubeliča?

robert marin
23. 4. 2015, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča sta se zaradi očitka goljufije znašla Edvard Edi in Sandi Grubelič, sinova razvpitega trgovca z avtomobili Sandija Grubeliča, ki je v začetku devetdesetih zakuhal afero Trend, ki je odmevala po vsej nekdanji Jugoslaviji. Obdolženca očitkov ne priznavata, tako da bosta pravico iskala med sojenjem.

arhiv Svet24

Tožilstvo obdolžencema očita nadaljevano kaznivo dejanje goljufije v sostorilstvu, za kar je predvidena kazen od enega do osmih let zapora. Včeraj je ljubljanski okrožni sodnik Boris G. Hrovat izpeljal predobravnavni narok, tožilka Maša Podlipnik pa je obdolžencema v primeru priznanja krivde brez uspeha ponudila leto in pol zapora ...

Glede na to, da brata Grubelič očitkov po obtožbi nista priznala, bosta svojo nedolžnost dokazovala med sojenjem. Podrobnosti iz obtožnice bodo predstavljene ob začetku glavne obravnave, je pa bilo na sodišču slišati, da je sporna lizinška pogodba, sklenjena s Hypo Leasingom aprila 2008, navezuje pa se na plovilo. Obdolženca se naj ne bi držala obveznosti iz pogodbe ter na ta način družbi, ki se je medtem preimenovala v Heta Asset Resolution, povzročila za več kot 500.000 evrov škode.

Proaktivno reševanje spora

Je pa sodnik Hrovat še pred začetkom predobravnavnega naroka nekoliko izprašal predstavnico Heta Asset Resolution Tamaro Kuzmič Lovič, ki je pojasnila, da so »odprta razmerja« med družbo in obdolžencema rešena in da je »zadeva zaključena« (kar sicer po navedbah tožilstva še ne pomeni, da kaznivo dejanje ni bilo storjeno, navedena je lahko le okoliščina v prid obdolženih). Na vprašanje sodišča, kako je potekalo razčiščevanje »odprtih razmerij«, je Kuzmič Lovičeva dejala, da ni pooblaščena za pojasnjevanje tovrstnih zadev, na vprašanje sodišča, ali Heta še uveljavlja premoženjskopravni zahtevek, pa je odgovorila, da ne ve.

Brata Grubelič sicer trdita, da gre v obravnavani zadevi za del precej bolj kompleksnega razmerja med njima oziroma njunima podjetjema in nekdanjim Hypo Leasingom ter da je bilo med njimi sklenjenih za od 1,5 do 2 milijona evrov pogodbenega sodelovanja. Obdolženca trdita, da sta bila vse od ovadbe aktivna pri reševanju nastale situacije, pristojni pri Hypo Leasingu pa za to niso imeli posluha, vse do nastopa nove uprave.

Afera Trend

Afera Trend je v javnosti odjeknila jeseni 1990 po vsej nekdanji Jugoslaviji. Lastnik in direktor podjetja Trend Form iz Grosupljega, hrvaški državljan Sandi Grubelič, je na takrat še zelo eksotičen način, prek lizinga, k nakupu avtomobila privabil okrog 7500 kupcev. Kakih 1700 jih je avte dobilo, osemstotim so predplačilo vrnili, več kot 4800 pa se jih je obrisalo pod nosom. Skupno jih je oškodoval za takratnih 42 milijonov mark. Grubeliča so organi pregona prijeli v Švici, na sojenju je bil sprva oproščen očitkov goljufij, leta 1995 pa obsojen na 7 let zapora.

Na Dob je zaradi »kroničnih zdravstvenih težav« utegnil šele decembra 1996, že naslednje leto pa so mu »zaradi kroničnih zdravstvenih težav« kazen še nekoliko znižali, in sicer za pol leta. A možakar je odsedel le polovico, saj so mu vrhovni sodniki poleti 1998 izdali začasno odredbo o prekinitvi prestajanja kazni zaradi »kroničnih zdravstvenih težav«. Od takrat je na prostosti, je pa Dob pred leti sam sprožil postopek, da bi ugotovili, ali je prekinitev prestajanja še utemeljena. Primer je pod drobnogled vzela Komisija za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti in ocenila, da Grubelič »zaradi kroničnih zdravstvenih težav« ni sposoben bivanja za rešetkami.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov