Črna kronika

Še vedno podoživlja nesrečo pri Pivki

Tina Recek
23. 4. 2015, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Delovodja Kemijske industrije Kamnik Marko Matoh, ki se zagovarja zaradi smrti treh pirotehnikov pri Pivki, bo po praznikih prisluhnil sodbi. Tožilstvo je zanj predlagalo dve leti zapora, ki naj se ga nadomesti z delom v splošno korist, obramba pa oprostilno sodbo.

Marko Vavpotič/M24

Po prvomajskih praznikih bo delovodja Kemijske industrije Kamnik Marko Matoh, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi očitka ogrožanja varnosti pri delu, izvedel, kakšno usodo mu bo namenilo sodišče. Na včerajšnjem naroku je okrožna tožilka Alenka Jesenko menila, da mu je krivda v celoti dokazana. Za obtoženega je predlagala dve leti zapora, ki naj se ga nadomesti z družbenokoristnim delom. Njegov odvetnik Janez Ahlin pa je predlagal oprostilno sodbo. Med drugim je svoj predlog argumentiral z besedami, da so bili vžigalniki v slabem stanju. Na njem so našli sledi korozije, kar naj bi bil eden izmed možnih razlogov za nenadno eksplozijo.

Tragedija se je zgodila pred skoraj osmimi leti

Do eksplozije je prišlo 18. junija 2007 na vojaškem poligonu v Polhovi jami pri Pivki. Takrat je predčasna eksplozija odsluženih vžigalnikov za ročne bombe M 75 ubila tri pirotehnike. Med žrtvami so bili 28-letni Tomaž Kregar, 46-letni Franc Berlec in 52-letni Franc Žerovnik. Nič hudega sluteči pirotehniki so v usodnem trenutku raztovarjali stare vžigalnike ročnih bomb in jih pripravljali za uničenje.

Po dogodku je inšpektorat za delo opravil preiskavo. V njej je ugotovil več nepravilnosti s področja varnosti in zdravja pri delu, med drugim to, da delo ni potekalo po predpisih, delavci niso nosili predpisane zaščitne opreme in so pri delu hiteli. Če bi delavci upoštevali predpise, bi v nesreči najverjetneje umrl le eden. Kadar namreč obstaja možnost eksplozije, je v bližini lahko samo en človek, in ne istočasno trije ljudje, kot so bili med tragedijo.

Med sojenjem je sodišče zaslišalo več izvedencev. Sodni izvedenec za varstvo pri delu in požarno varnost Franc Potočnik je trdil, da je težko ugotoviti neposredni vzrok nesreče. Sam je menil, da bi ga lahko iskali v starosti vžigalnikov s pretečenim rokom. Med drugim je še dejal, da je bilo preveč ljudi na prekratki razdalji od mesta, kjer je potekalo delo pirotehnikov. Sodni izvedenec za preiskave eksplozivnih sredstev Robert Kovše je menil, da so bile določene pomanjkljivosti v njegovem delu in da se postopki niso izvajali po predpisih. Izvedenec za rudarstvo Vladimir Železnikar pa je prepričan, da v dneh pred nesrečo, ta se je zgodila četrti dan uničevanja, nihče ni zaznal grobih kršitev pri delu pirotehnikov. Bile so manjše, a te niso neposredno vplivale na nastanek eksplozije. Marko Matoh pa je včeraj nagovoril sodišče, da še vedno podoživlja nesrečo, v kateri je bil tudi sam poškodovan; počila sta mu bobniča. Po njegovih besedah niso hiteli in so vedeli, kaj delajo. »Le kako bi hiteli v tako nevarnih razmerah.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov