Slovenija

Turški predsednik na obisku v Sloveniji

STA
30. 3. 2015, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja je na uradnem obisku v Sloveniji turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Obisk je priložnost za nadaljevanje političnega dialoga in krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Turškega predsednika spremlja več ministrov in številčna gospodarska delegacija.

Predsednik Pahor je Erdogana in njegovo soprogo Emino sprejel z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani, sledili so pogovori v predsedniški palači, najprej na štiri oči med predsednikoma, nato pa še plenarni pogovori med delegacijama.

Turškega gosta sta ločeno sprejela tudi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez. Erdogana bo na njegovem drugem obisku v Sloveniji – prvič jo je obiskal leta 2012 kot premier – spremljalo več ministrov, med drugim zunanji minister Mevlut Cavusoglu in minister za gospodarstvo Nihat Zeybekci.

Javna agencija za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma Spirit in Gospodarska zbornica Slovenije bosta ob obisku organizirali poslovno konferenco slovenskih in turških gospodarstvenikov, na kateri pričakujejo od 170 do 200 poslovnežev iz obeh držav. Udeležence bosta nagovorila tudi predsednika Pahor in Erdogan.

Gospodarski pogovori

Ob obisku turškega predsednika je predviden podpis več sporazumov, med drugim memorandum o sodelovanju med Spiritom in turško agencijo Ispat, sporazum med slovenskim ministrstvom za infrastrukturo in turškim ministrstvom za energijo in naravne vire o sodelovanju na področju energije ter memorandum o sodelovanju med Luko Koper in turškim pristaniščem Gemlik.

Visoki predstavniki obeh držav na srečanjih, ki so v zadnjem času precej pogosta, vselej poudarjajo, da so odnosi med dvomilijonsko Slovenijo in 81-milijonsko Turčijo odlični, prijateljski in brez odprtih vprašanj. Državi sta marca 2011 sklenili strateško partnerstvo, Turčija pa velja za največjo slovensko zaveznico v muslimanskem svetu.

Dežela na dveh celinah je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, saj tako izvoz kot uvoz zadnja leta naraščata, priložnosti za poslovno sodelovanje slovenskih in turških podjetij pa se pojavljajo v vseh gospodarskih sektorjih. Blagovna menjava je lani dosegla rekordno raven in je znašala skoraj 500 milijonov evrov, pri čemer je uvoz presegel izvoz.

Državi si želita povečanja sodelovanja tudi na investicijskem področju, ki je za zdaj skromno. Po podatkih iz leta 2013 je bilo v Sloveniji za manj kot dva milijona evrov turških investicij, slovenska podjetja pa so v Turčiji vložila 12 milijonov evrov. Na obeh straneh je tudi interes za skupen nastop na tretjih trgih. Na nedavnem zasedanju skupne gospodarske komisije je bilo izpostavljeno sodelovanje Slovenije in Turčije pri projektu izgradnje hidroelektrarn v Črni gori.

Enainšestdesetletni Erdogan je na oblasti že 12 let, med letoma 2003 in 2014 je bil premier, od avgusta lani pa je predsednik. Njegovi nasprotniki mu očitajo, da postaja vse bolj avtoritaren voditelj, ki se zgleduje po otomanskih sultanih. Prizadeva si za spremembe ustave, s katerimi bi kot predsednik dobil večja pooblastila. Dva meseca po prevzemu predsedniškega položaja se je vselil v razkošno palačo s 1150 sobami, ki je turške davkoplačevalce stala skoraj pol milijarde evrov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste