Slovenija

Odzivi na Cerarjevo odločitev

STA/J.P.
30. 3. 2015, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Premier Miro Cerar pričakuje, da bo obrambni minister Janko Veber sam odstopil do torka, sicer bo Cerar predlagal njegovo razrešitev, je po koalicijskem vrhu povedal prvak DeSUS Karl Erjavec. Veber medtem zagotavlja, da ne bo odstopil s funkcije.

STA

SDS

Odločitev premierja Mira Cerarja, ki je obrambnega ministra Janka Vebra pozval k odstopu ali pa bo predlagal njegovo razrešitev, je po mnenju vodje poslancev SDS Jožeta Tanka razumna. Obžaluje sicer, da se to ni zgodilo prej. Poudarja pa še, da se mora pri razrešitvi odzvati tudi koalicija in ne bi bilo primerno računati le na glasove opozicije. 

STA

Jožetu Tanko se zdi razrešitev ministra smiselna, a "v tem primeru mora tudi koalicija, če je enotna, ravnati primerno in podpreti predlog predsednika vlade". "Sicer je že tako ali tako položaj zelo konfuzen," je v izjavi novinarjem v DZ pripomnil Tanko. Razmere v koaliciji po njegovem mnenju zagotovo niso primerne, "že dlje so prisotne razprtije, težava pa je tudi, da koalicija skoraj nikoli ni celotna". Kot je pojasnil Tanko, dejansko ni meseca, ko bi bila vlada popolna in ministri "ne morejo opravljati svoje naloge zaradi takih ali drugačnih razmer". To pa je po njegovem mnenju težava, kar je razvidno tudi iz nabora zakonov, ki jih posreduje v DZ. "Namesto, da bi bile seje DZ čedalje bolj polne, so čedalje bolj prazne," ugotavlja Tanko. Sam sicer ne ugiba, kaj se bo sedaj zgodilo v koaliciji. Četudi SD izstopi iz nje, je koalicija še vedno sklepčna, lahko pa se bo preoblikovala, ugiba Tanko.

NSi

Predsednica NSi Ljudmila Novak je odločitev premierja Mira Cerarja, da bo obrambnega ministra Janka Vebra razrešil, če ta ne bo sam odstopil, ocenila kot pravo potezo, zato so v NSi zadovoljni. Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je dodal, da se je Cerar postavil na stran pravne države, zato interpelacije zoper Vebra, kot kaže, ne bodo vložili. 

Mediaspeed, Grega Wernig/KMA

Novakova je ob tem še dejala, da si je Cerar sicer vzel nekaj časa za premislek in da bi se med tem časom lahko ukvarjali s čim drugim. "A smo zadovoljni, ker je potegnil pravo potezo," je dodala. Po njenem mnenju nihče ni nenadomestljiv. "Ker je omajano zaupanje v Obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo in zaupanje v obrambnega ministra, je prav da ta odide," je prepričana.
Tonin pa je ocenil, da je zmagala pravna država. "Mi v komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb smo zgolj opravili svojo nalogo, torej da smo javnosti predstavili, da je minister kršil zakonodajo. Predsednik vlade se je odločil pravilno," je dejal. Na vprašanje, ali zaradi Cerarjeve odločitve pričakuje koalicijsko krizo, je Novakova dejala, da ima SD veliko kadrov, "zato sem prepričana, da bo zlahka našla nadomestilo za ministra Vebra". Če pa bi vendarle prišlo do izstopa SD iz vlade, pa Novakova pravi, da za zdaj nič ne kaže, da bi šla v vlado NSi. "Kot prvič, še nismo dobili nobene ponudbe, drugič, pogajali smo se po volitvah, ko je bila to tudi realna možnost," je naštela. Ob tem pa dodala še tretji razlog: "po sprejemu zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih mislim, da bi naši člani in simpatizerji to potezo s težavo sprejeli". NSi bo o aktualnih političnih zadevah sicer razpravljala popolne na izvršilnem odboru.

DeSUS

Tudi stranka DeSUS se bo opredelila do stališča premiera Mira Cerarja, ki pričakuje odhod ministra za obrambo Janka Vebra, je po koalicijskem vrhu za medije povedal predsednik stranke Karl Erjavec. O tem, ali se strinja s Cerarjem ali ne, pa je dejal, da mora verjeti Cerarju, saj je on tisti, ki je pregledal vso zadevo. 

Mediaspeed

Cerar je namreč danes sporočil, da Veber ne uživa več njegovega zaupanja, in ocenil, da ne more več opravljati ministrske funkcije, saj je pri tem, ko je Varnostno-obveščevalni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma, ravnal netransparentno. V SD, ki so svojega ministra podpirali, bodo o nadaljnjih korakih razpravljali na organih stranke. Tudi stranka DeSUS bo obravnavala dogajanje, in sicer najprej na današnji seji poslanske skupine in nato še na sredini seji vodstva stranke.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste