Slovenija

Protestniki opozorili na Agrokorjeve dolgove

STA
28. 6. 2014, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Ljubljani je potekal protestni shod zaradi v petek zaključene prodaje Mercatorja, h kateremu je na družbenem omrežju Facebook pozivala Združena levica. Po mnenju okoli 100 protestnikov bi moral Mercator ostati v slovenski lasti, opozorili pa so tudi na Agrokorjeve dolgove.

Reuters

Združena levica ostro obsoja prodajo Mercatorja, ki se je zaključila v petek. Opozarjajo, da je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikvidno, prevzem pa bo financiral tako, kakor so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji, to je z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje.

Agrokorjev prevzem Mercatorja bo tako vodil v izčrpavanje podjetja ter ogrozil delovna mesta, menijo. Po njihovih podatkih Agrokor obveznosti do dobaviteljev navadno poravna šele v petih do šestih mesecih. Poleg tega je Agrokor podjetje z lastno proizvodnjo živilskih izdelkov, so zapisali.

Luka Mesec iz Iniciative za demokratični socializem je poudaril, da je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikvidno, prevzem pa bo financiral tako, kakor so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji, to je z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje. Po njegovem mnenju bo Agrokorjev prevzem Mercatorja vodil v izčrpavanje podjetja ter ogrozil delovna mesta.

V nedeljo popoldne pa naj bi pred trgovskim centrom Mercatorja v Šiški potekal protestni shod somišljenikov, ki prav tako nasprotujejo prodaji Mercatorja. Protesta naj bi se udeležile Mercatorjeve prodajalke, sindikati, dobavitelji in kmetje, shod pa ni bil prijavljen, prav tako pa javno ni znan njegov organizator. Shoda naj bi se med drugim udeležil tudi nekdanji predsednik uprave Mercatorja in predsednik PS Zoran Janković.

V petek je bil namreč tudi uradno končan postopek prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Celotna vrednost prevzema Mercatorja znaša 544 milijonov evrov, od česar je 324 milijonov evrov namenjenih za pridobitev stoodstotnega lastništva, 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste