Slovenija

Matjaž zapustil predsednika Pahorja in odšel k Dejanu

Tomaž Mihelič
28. 6. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Matjaž Nemec, ki si je dolga leta nabiral bogate izkušnje v uradu predsednika države, se je zdaj odločil za najpomembnejši korak v svojem življenju. Iz ozadja se podaja v prvo vrsto politične fronte, ki hlepi po sveži, predvsem pa neobremenjeni moči, s katero bi našli pot iz zablode. 34-letni Primorec iz Bilj pri Novi Gorici se v boj za poslansko funkcijo podaja v upanju, da z vrstniki premaknejo zastarelo miselnost, da je mladost ovira na političnem parketu.

Mediaspeed

Koliko let ste že v politiki in kako je ta svet premamil zagrizenega, tudi obetavnega nogometaša?

V otroštvu in skozi odraščanje sem se res veliko posvečal športu in bil zagrizen nogometaš vse dotlej, ko sem imel hujši zlom roke in sem se moral sprijazniti, da se je moja tekmovalna pot žal končala. Vselej sem bil veliko med ljudmi in z njimi delil svoje in njihove probleme ter tako spoznaval, da je moč spremeniti stvari le z angažiranjem, tudi političnim. V sebi nosim gene dedka partizana in babice, ki je bila že kot otrok priča fašističnemu terorju in hodila k sestri v italijanske zapore, zato sem se odločil za stranko, ki je na Primorskem vselej branila te vrednote.

Matjaž veliko časa preživi v rodnih Biljah, kjer stoji muzej njegovega pokojnega očeta in umetnika Negovana Nemca.

Imeli ste redno službo in v teh težkih časih, ko je pravi luksuz biti zaposlen, ste dali odpoved in se celo odrekli odpravnini, kar je neobičajno. Zakaj?

Po tehtnem premisleku sem na predlog stranke SD pristal na izziv, čeprav se zavedam, da stopam na negotovo in ne nujno uspešno pot. Zavedam se, da je zdaj čas za temeljite spremembe, in čas, da svoj del odgovornosti in breme izziva prevzamemo tudi ali morda predvsem mlajši. Delal sem v uradu predsednika države, kjer ni prostora za strankarske interese, zato sem takoj po tem, ko sem bil potrjen kot kandidat za poslanca, predsednika Boruta Pahorja prosil za sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Odpovedal sem se odpravnini, ker se zavedam resnosti položaja, v kateri je država, in s svojim ravnanjem želim opozoriti, da lahko vsak izmed nas z odločitvami prispeva k izboljšanju že skoraj kaotičnih okoliščin.

V kakšno oporo so vam pri kandidaturi žena Iryna Osypenko Nemec in družina?

Iryna me spodbuja in mi stoji ob strani ter razume, da bom v naslednjih tednih še manj doma. Ja, in reči moram, da sem ji zelo hvaležen tudi za to, da je vsa leta doslej razumela, da moja služba zahteva res veliko časa. Tudi moja družina me pri tem podpira, saj verjame, da sem s svojim delom že dokazal, kako odgovoren sem in zahteven do sebe.

Dobrodelnost vam ni tuja, združujete jo že vrsto let z nogometom. Tekma zvezd v Biljah je vse bolj odmevna. Kako zelo pri srcu vam je ta projekt?

Ta projekt združuje veliko želja, namer in hotenj: pomagati, združevati, družiti se in iskati rešitve. Projekt z Valterjem Birso in Timom Matavžem na čelu je povezal vse, ki nam je blizu skrb za otroke, ki so pomoči potrebni, pa tudi skrb za mlade nogometaše, za njihov razvoj. Združil je vse tiste, ki vidimo stisko ljudi in hočemo zanje kaj narediti. Letos je bila že peta prireditev in ponovno je pritegnila množico obiskovalcev, ki nas v teh prizadevanjih podpirajo. Poleg tega lahko združim dve svoji veliki ljubezni, nogomet in dobrodelnost.

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov