Slovenija

Janko Veber novi predsednik Državnega zbora

STA / A.M.
27. 2. 2013, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanke in poslanci so danes z 52 glasovi za in 34 proti izvolili vodjo poslanske skupine SD Janka Vebra za desetega predsednika DZ. Od 89 oddanih glasovnic so bile tri neveljavne.

Veber, sicer univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, se je rodil 30. julija 1960 v Ljubljani, z družino pa živi v Kočevju. Osnovno šolo je obiskoval v domačem v Predgradu in v Starem trgu ob Kolpi, šolanje nadaljeval v Ljubljani na Srednji gradbeni tehniški šoli ter diplomiral na hidrotehnični smeri Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo na Univerzi v Ljubljani. Po diplomi se je iz Ljubljane preselil v Kočevje, kjer je kot strokovnjak na področju hidrotehnike iskal ustrezno zaposlitev. Najprej je delal na občini, po šestih mesecih pa se je zaposlil kot vodja razvoja v podjetju Hydrovod Kočevje-Ribnica, ki je odgovorno za oskrbo s pitno vodo. Leta 1990 je postal tudi direktor tega medobčinskega podjetja. Oskrba s pitno vodo je že od nekdaj Vebrov izziv, med drugim je tudi uvedel dezinfekcijo vode z UV žarki. Podjetje je vodil šest let.
V domačem Kočevju je bil za župana prvič izvoljen leta 1994, nato pa še na treh naslednjih županskih volitvah. Medtem je bil leta 1996 prvič izvoljen tudi za poslanca DZ. Leto pred sprejetjem zakonske nezdružljivosti županske in poslanske funkcije pa ga je na županskih volitvah v Kočevju v drugem krogu premagal Vladimir Prebilič. Leta 2011 pa so mu volivci na parlamentarnih volitvah zaupali peti zaporedni mandat poslanca.

Vodenje DZ je po Vebrovih besedah izjemno odgovorna naloga in daleč presega vse njegove dosedanje funkcije. Kot je obljubil, jo bo skušal opravljati vestno in predano.

Veber je tako nasledil prvaka DL Gregorja Viranta, ki je ob odhodu DL iz koalicije januarja odstopil s položaja predsednika DZ. Od takrat je predsednika DZ nadomeščal najstarejši podpredsednik DZ Jakob Presečnik, sicer poslanec SLS.

Pred Vebrom in Virantom so bili na čelu DZ še Ljubo Germič, Pavel Gantar, France Cukjati, Franc (Feri) Horvat, Borut Pahor, Janez Podobnik, Jožef Školč in Herman Rigelnik.

Veber se je v nagovoru poslancem po izvolitvi zahvalil za izkazano zaupanje, da postane "prvi med enakimi". Kot je dejal, razume stališča poslanskih skupin, ki mu niso izkazala podpore. Pojasnil pa je, da je želel čim bolj jasno predstaviti problematične rešitve in da je vedno na prvo mesto postavljal interes ljudi.

"Kot predsednik DZ se bom trudil, da bom s svojim delom opravičil vaše zaupanje in da bomo s konstruktivnim dialogom oblikovali najboljše možne rešitve za ljudi - ne glede na to, ali jih bo predlagala koalicija ali opozicija," je še dejal.

Veber je tako nasledil prvaka DL Gregorja Viranta, ki je ob odhodu DL iz koalicije januarja odstopil s položaja predsednika DZ. Od takrat je predsednika DZ nadomeščal najstarejši podpredsednik DZ Jakob Presečnik, sicer poslanec SLS.

Pred Vebrom in Virantom so bili na čelu DZ še Ljubo Germič, Pavel Gantar, France Cukjati, Franc (Feri) Horvat, Borut Pahor, Janez Podobnik, Jožef Školč in Herman Rigelnik.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov