Črna kronika

Da bi bili srečni, praznili svoje žepe

nn
9. 7. 2015, 17.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je zaključil dokazni postopek, v katerem Tamara Dolamič terja 25 tisoč evrov od podjetnice Špele Peternel, v javnosti bolj znane po sekti Happy happy, oziroma od njenega podjetja Sina 5. Tožnica meni, da njen denar ni bil porabljen za projekte, temveč za luksuzno življenje Peternelove. Ali bo s tožbo uspela, bo izvedela pisno.

google

Včerajšnjega naroka se podjetnica Špela Peternel ni udeležila, o njej pa je bilo v medijih prelitega kar nekaj črnila. V javnosti je postala znana po tako imenovanih terapevtskih treningih oziroma sekti Happy happy (kar v slovenščini pomeni srečen). Na treningih so udeležencem svetovali, naj pozitivno razmišljajo in čim pogosteje ponavljajo angleško besedo happy.  Za letne treninge jim zaračunavala po 14.400 evrov, za tečaj numerologije od 700 do 1200 evrov. Podjetnica naj bi članom obljubljala, da bo denar vložila v neko »oazo, kjer bodo živeli v miru in harmoniji«, in v ustanavljanje raznih wellness centrov po Ameriki. Pozneje so njeni načrti padli v vodo.

DOSEGLA NAJ BI FENOMENALNE ŽIVLJENJSKE REZULTATE

Med privržence je svojčas spadala tudi Dolamičeva. V letih 2010 in 2011 je podjetnici nakazala 25 tisoč evrov. V zameno je bila deležna vsakodnevnega treninga, ki naj bi ji na vseh področjih zagotovil fenomenalne življenjske rezultate. Poleg tega naj bi bil denar povrnjen v treh, najpozneje šestih mesecih. Kot je tožnica včeraj pojasnila v svojem zagovoru, si denarja ne bi izposodila, če ne bi verjela, da bo naložba v projekt uspela. Rečeno ji je bilo, da se bo sčasoma podjetje oblikovalo v delniško družbo, s tem pa bi ona postala mali delničar. Denar pa je najprej nakazala, šele potem je podpisala pismo o nameri. S tem se je obvezala, da je za podjetnico pridobivala nove stranke za udeležbo na energetskih programih. V dveh mesecih naj bi ustvarila za 50 tisoč evrov prometa.Tožnica trdi, da je od tega prometa prejela le 2000 evrov provizije, preostalo naj bi bila kompenzacija za udeležbo na intenzivnih energetskih treningih. A denarja še do danes ni dobila nazaj, projekti pa niso realizirani. Po mnenju Dolamičeve je bil njen denarni vložek in vložek drugih udeležencev, nekateri so menda izročili 100.000 evrov, v veliki meri namenjen luksuznemu načinu življenja Špele Peternel.

PODJETNICA KOT ČLOVEK Z VIŠJO ZAVESTJO

Tožnica je včeraj opisala, kako je začela sodelovati s podjetnico, še preden ji je izročila 25 tisoč evrov. Peternelovo ji je omenila znanka. Tožnica se je najprej udeležila dvotedenskega tečaja numerologije, za kar je odštela 1440 evrov. Nato se udeležila dvomesečnega tečaja numerologije skupaj s partnerjem, za kar sta skupno plačala 5760 evrov. Po njenih besedah so udeležencem govorili, da če bodo izstopili, se jim lahko kaj hudega zgodi. Če niso zmogli izročiti zahtevane vsote denarja, so se počutili manjvredne. Poleg tega so govorili, da so ljudje z visoko zavestjo in da je podpisovanje papirjev »old fashion« (staromodno). Tožnica je odštela še okoli 14 tisoč evrov za letni tečaj numerologije. »Bila sem zmanipulirana,« je dejala in dodala, da so ji Peternelovo predstavili kot človeka z višjo zavestjo, kot del Boga. »Oh in sploh je pomenilo, če si z njo govoril.« Za eno uro pogovora z njo v živo je bilo treba odšteti, reci in piši, dva tisoč evrov.

ŽIVLJENJE SE JE VSE BOLJ ZAPLETALO

Tožnica pa je v tožbi še navedla, da ji je Peternelova dejala, da mora iz rok izpustiti vse druge projekte in se predati njenim sporočilom. Posledično se je ob vsakodnevnem angažiranju v sekti njeno življenje vse bolj zapletalo. Rezultat je bil, da je zapustila partnerja, izgubila stike z večino prijateljev in sorodniki ter opustila študij. Naposled je v začetku aprila 2012 sprejela odločitev, da prekine sodelovanje s podjetjem Sina 5. Podjetnica je odgovorila na tožbo, da držijo trditve Dolamičeve glede obiskovanja energetskih treningov, a ji pri tem nikoli ni bilo zagotovljeno, da bo dosegla fenomenalne življenjske rezultate na vseh področjih, ampak ji je bil predstavljen program, po katerem bo mogoče izboljšati kakovost življenja. Poleg tega je tožnica prejemala višjo provizijo, kot zatrjuje.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste