Slovenija

Delničarji za dokapitalizacijo Premogovnika Velenje

STA/J.P.
9. 7. 2015, 16.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Delničarji Premogovnika Velenje so na današnji skupščini izglasovali dokapitalizacijo družbe s stvarnim in denarnim vložkom v višini 71,6 milijona evrov. Zoper sklep so izpodbojne tožbe napovedali mali delničarji, na skupščini pa sta odstopno izjavo podala predsednik nadzornikov Jože Kaligaro in član uprave premogovnika Boris Štefančič.

STA

O svojem odstopu razmišlja tudi predsednik uprave Premogovnika Velenje Ludvik Golob, ki pa odstopne izjave še ni podpisal, so po skupščini sporočili iz Premogovnika Velenje. Kaligaro je bil predsednik nadzornega sveta Premogovnika Velenje dobro leto dni, od 3. junija 2014.

Na skupščini, na kateri je bilo 85,99 odstotka delničarjev z glasovalno pravico, sta bila v nadaljevanju za nova člana nadzornega sveta družbe za štiriletni mandat imenovana Stojan Nikolič in Boštjan Markoli.

Kot je še navedeno v sporočilu za javnost, so z izglasovanjem dokapitalizacije ustvarjeni ekonomsko-finančni, poslovni in socialni pogoji za vzdržno poslovanje Premogovnika Velenje v skladu z Načrtom finančnega in poslovnega prestrukturiranja.

Ob potrjeni dokapitalizaciji je predvidena izdaja 71.603.954 delnic z emisijskih zneskom en evro. Premogovnik bo izdal 37.603.954 novih delnic s stvarnimi vložki in 34 milijonov delnic z novimi denarnimi vložki.

Zoper sprejeti sklep glede poenostavljenega zmanjšanja osnovnega kapitala in povečanja osnovnega kapitala z novimi stvarnimi in denarnimi vložki so na današnji skupščini mali delničarji napovedali izpodbojne tožbe.

Premogovnik Velenje, katerega največji lastnik je Holding Slovenske elektrarne, sicer po navedbah družbe posluje v skladu z načrtom finančnega in poslovnega prestrukturiranja.

"Zaradi težkih geomehanskih razmer je v Premogovniku Velenje v letu 2015 še planirana izguba v višini 12 milijonov evrov, Premogovnik Velenje pa bi dokončno posloval pozitivno od leta 2017 dalje, v letu 2016 pa že predvidevamo rezultat okoli ničle," je po skupščini povedal predsednik uprave družbe Golob in dodal, da je poslovodstvo Premogovnika Velenje z odprto dokapitalizacijo omogočilo vsem delničarjem Premogovnika, da ohranijo svojo udeležbo v kapitalu in sodelujejo z vpisom in vplačilom delnic.

Delničarji so se na skupščini seznanili tudi z informacijo o postopku in zaključku poslovnega in ekonomsko-finančnega dela posebne revizije, ki jo je izglasovala skupščina na seji maja 2014. V skladu z zakonodajo bo uprava premogovnika seznanitev o ugotovitvah posebnega revizorja uvrstila na prihodnjo sejo skupščine.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste