Slovenija

Klemenčič o Jankovićevih pozivih: Slovenija ne potrebuje resničnostnih šovov

STA/J.P.
9. 7. 2015, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča je bila odločitev vrhovnega sodišča, da se zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije iz leta 2013 o premoženjskem stanju ljubljanskega župana Zorana Jankoviča odpravi, pričakovana. Na Jankovićeve pozive k televizijskemu soočenju pa je odvrnil, da Slovenija ne potrebuje resničnostnih šovov.

STA

Omenjena odločitev po Klemenčičevih besedah ni nič neobičajnega po enaki odločitvi sodišča v primeru poročila o premoženjskem stanju predsednika SDS Janeza Janše. "Mogoče je neobičajno to, da je toliko časa trajalo glede na to, da je šlo za istovrstni postopek," je dejal v izjavi za medije ob robu seje DZ. Kot je pojasnil minister, ki je v času omenjenega poročila vodil Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), se tudi tokrat sodišče ni spuščalo v presojo pravilnosti ali nepravilnosti vsebinskih ugotovitev KPK.

Po njegovih besedah ima sicer vsakdo pravico podati kazensko ovadbo, ki jo je kot možnost na novinarski konferenci napovedal Janković. Toda zanjo, kot trdi minister, "ni absolutno nobene podlage".

Na Jankovićev poziv k televizijskemu soočenju je odgovoril, da se na ta nivo ne bo spuščal. Slovenija po njegovih besedah ne potrebuje resničnostnih šovov in "nekih soočenj župana, ki je v več predkazenskih in kazenskih postopkih, z ministrom za pravosodje, ampak potrebujemo zakonodajo in hitrejše delovanje organov odkrivanja in pregona". "Zelo razumem, da bi bilo to za novinarje in za javnost izjemno zanimivo. Ampak kako nizko se še lahko spustimo v državi, če bi se ali ministri ali predstojniki institucij srečevali in pregovarjali okrog konkretnih postopkov, ki jih vodijo institucije pravne države, ali predkazenskih postopkov?" je vprašal. 

Na Jankovićeve zahteve, naj KPK preveri sum tveganja korupcije pri njem, je Klemenčič odgovoril: "Če so za to podani razlogi, lahko to vedno storijo."

Poudaril je še, da je bila v zadevi, v kateri je KPK vodil postopek zoper Jankovića, vložena zahteva za preiskavo zaradi kaznivega dejanja pranja denarja. Kot ugotavlja minister, je bil mogoče Jankovićev današnji nastop že nekoliko v funkciji obrambe v tem primeru, to je v zadevi Grep.

"In paradoksalno: njegova tiskovna konferenca se je odvijala, ko so v dvorani za nami poslanci soglasno podpirali spremembe kazenskega zakonika, ki dviguje kazni za korupcijo in uvaja strožje kazni in strožje elemente kaznivega dejanja davčne zatajitve. Torej lahko gospoda Jankovića vprašate, če se kaj boji," je Klemenčič dejal novinarjem v preddverju parlamentarne dvorane.

Na Jankovićeve zahteve, naj KPK preveri sum tveganja korupcije pri njem, je Klemenčič odgovoril: "Če so za to podani razlogi, lahko to vedno storijo."

Janković je med drugim tudi pozval premierja Mira Cerarja k oceni, ali je oseba, ki krši ustavne pravice in dela nezakonito, še lahko pravosodni minister. Kot je pojasnil Klemenčič, s Cerarjem, ki ga je ob odločitvi sodišča v Janševem primeru podprl, o tem danes še nista govorila. "Ne vem, kakšno je njegovo stališče, bi me pa izjemno presenetilo, če bi bilo drugačno, ker gre za povsem isto zadevo, kot je bilo v primeru Janeza Janše," je pojasnil.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste