Nasveti

Slasten božični meni mladih profesionalcev

Sara Lipovšek
22. 12. 2024, 07.00
Deli članek:

Okrog božiča postane kuhinja skorajda sveto mesto. Babice mesijo testo za najboljše piškote na svetu, mame sestavljajo jedilnik za božično večerjo in očetje izbirajo najboljše meso za tatarski biftek. Zdi se, da se vse vrti okoli hrane in jedi, brez katerih si ne predstavljamo božiča.

SAŠO ŠVIGEL
Slavnostni pogrinjek z juho, glavno jedjo in sladico (od desne proti levi)

Omamne dišave, ki se vijejo po naših domovih, nas v teh prazničnih dneh dodatno povezujejo in osmišljajo praznike. Sesti za mizo s svojimi bližnjimi in si ob dobri jedači izmenjati prigode preteklega leta, je tisto, kar nas bogati in nam da moči za nove podvige.

S prav posebnim božičnim menijem so nas v praznični čas popeljali na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Oblikovali so ga učitelji strokovnega aktiva kuharstva, jedi pa so pod mentorstvom učiteljice Marjane Pogorevc pripravili štirje nadobudni dijaki, Domen, Maj, Amadej in Rene. Mimogrede so nam še povedali, brez katerih jedi ne mine božič  pri njih doma in katere od njih se najbolj veselijo.

SAŠO ŠVIGEL
Od leve proti desni: Rene Kidrič, Marjana Pogorevc, Domen Rakovnik, Matej Arnuga, Maj Škrjanec, Eva Hercog, Amadej Jančar, Rafael Košec Tekavc.

Domen Rakovnik, 3. B (srednje strokovno izobraževanje, turistični tehnik)

»Za božič je naša družinska miza tradicionalno obložena s prekajenimi mesninami, tatarskim biftekom, francosko solato in orehovo potico. Na božični meni, ki se ne spreminja veliko, najbolj vpliva dejstvo, da živimo z družino skupaj s starimi starši, ki radi pomagajo pri pripravi jedi. Najbolj se veselim, ko skupaj pripravljamo biftek, ki ga imamo vsi zelo radi. Božiča si ne predstavljam brez orehove potice, ki mora imeti več nadeva kot testa.«

Maj Škrjanec, 3. B (srednje strokovno izobraževanje, turistični tehnik)

»Vsako leto so za božič na naši domači mizi juha, svinjsko meso in praženi krompir, posladkamo pa se s potico in piškoti. Odgovornost za izbiro menija je moja, vsako leto pa sem že spretnejši pri iskanju idej za pripravo menija in jedi s pomočjo spleta ter kuharskih knjig. Težko bi se odpovedal kateri od tradicionalnih božičnih jedi, čeprav si privoščimo tudi modernejše priboljške, a svoje babice si sploh ne predstavljam, da bi cimetove piškote ali kos domače potice zamenjala s kakšno novotarijo.«

Amadej Jančar, 4. GA (poklicno-tehniško izobraževanje, gastronomski tehnik)

»Pri nas doma so za božič nepogrešljivi  polnjeni piščanec, mesna štruca ali po domače pečenka štefani, svinjska pečenka, praženi krompir in dušeni riž. Meni izbere mama, vedno pogosteje pa pri izbiri jedi sodelujem s svojimi idejami, ki jih najdem tudi na spletu, veliko pri kuhanju tudi eksperimentiramo. Od vseh jedi se mi zdi najokusnejša svinjska pečenka, ki je sicer nimamo zelo pogosto na našem jedilniku. Nepogrešljiva jed za božični čas pa se mi zdi polnjeni piščanec, saj se že z daljšo pripravo in peko ob božični glasbi jedi dodajajo »posebne začimbe« božičnega vzdušja in časa.«

Rene Kidrič, 1. C (srednje strokovno izobraževanje, gostinski tehnik)

»Za božič je naša domača miza obložena s pečenko, tatarskim biftekom in francosko solato. Dokončni meni po posvetu s sorodniki oblikujem sam. Veselim se priprave francoske solate in tatarskega bifteka, ki si ga tudi zaradi cene govejega pljučnega mesa redko privoščimo.«

SAŠO ŠVIGEL
Krompirjeva kremna juha

KROMPIRJEVA KREMNA JUHA S PREKAJENO POSTRVJO IN SVEŽIM HRENOM

Sestavine (za 10 oseb)

  • 800 g krompirja
  • 2,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 0,4 dcl olja
  • 40 g moke
  • 80 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 200 g prekajene postrvi
  • 100 g svežega hrena
  • 1 dcl sladke smetane
  • sol
  • poper
  • lovor
  • majaron
  • kis po želji

Priprava

1. Krompir operemo, olupimo in narezanega na kocke skuhamo v začinjeni zelenjavni jušni osnovi.
2. Medtem na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo moko, ponovno prepražimo, dodamo strt česen in zalijemo z mrzlo vodo. Prežganje razkuhamo in primešamo k juhi s krompirjem. Juho vremo nekaj časa, nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.
3. Juho lahko pred serviranjem izboljšamo s sladko smetano in z jabolčnim kisom ter ji dodamo file prekajene postrvi in nariban svež hren.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 51, 17. december 2024.

SAŠO ŠVIGEL
Palačinkini štruklji s skuto in jurčki

SAŠO ŠVIGEL
Na srednji šoli diši po božiču