Ratatouille iz pečice
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 55 minut
Sestavine: 1 velika glavica česna * 4 žlice oljčnega olja * 2 čebuli * 1 rdeča paprika * 1 rumena paprika * 300 g bučk * 300 g jajčevca * 300 g paradižnikov * sol * poper * pol šopka timijana * 1 konzerva (400 g) paradižnikov za pico (pelatov) * 12 rezin francoske štruce (bagete) * pol šopka peteršilja.
Priprava: Neolupljeni glavici česna odrežemo en cm vrha. Glavico položimo na košček aluminijeve folije, pokapljamo z oljem in tesno zavijemo v folijo. Čebuli olupimo in narežemo na šestine. Papriki očistimo semena in podolžno narežemo na osmine, te pa prečno na polovice. Bučke očistimo in narežemo podolžno na četrtine, te pa prečno na tricentimetrske koščke. Jajčevec podolžno narežemo na četrtine in zatem prečno na centimeter debele rezine. Paradižnike narežemo na četrtine. Zelenjavo pomešamo s tremi žlicami olja in damo v namaščen pekač (30 x 25 cm). Solimo in popramo. Pekač in v folijo zavit česen postavimo v vročo pečico in zelenjavo na srednji rešetki pečemo 35 minut. Na grobo sesekljamo timijan. V kozici pristavimo paradižnike in tekočino iz konzerve ter dodamo timijan. Pustimo, da paradižniki zavrejo, nato jih polijemo po zelenjavi v pekaču in jed pečemo še 20 minut. Glavico česna odvijemo. Odluščimo posamezne stroke in mehko vsebino iztisnemo na koščke kruha. Ratatouille potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo s česnovimi kruhki.
Recepte za preostale jedi boste našli v reviji Zarja št. 23, 7.6.2016