Intervjuji

Ljubica Mlinar za umiritev, ne boste verjeli, najraje pospravlja

Alesh Maatko
13. 11. 2024, 07.00
Deli članek:

Ko jutro lovi prve sončne žarke, ko se mesta počasi prebujajo, so na naših zaslonih že prisotni njena energija, toplina in nasmeh.

Instagram profil Ljubica Mlinar
Ljubica Mlinar je bila denimo lani prvič na trgatvi.

Ljubica Mlinar, simpatična voditeljica priljubljene jutranje oddaje Dobro jutro, že lep čas skrbi, da se Slovenija prebuja z dobro voljo in pozitivno energijo. Kako ne bi, če pa zna združiti informativno z zabavnim. S svojim sproščenim in vedrim pristopom gledalcem prinaša ravno tisto, kar ob jutrih najbolj potrebujejo — občutek domačnosti in topline. A kdo je pravzaprav Ljubica Mlinar, ko ugasnejo kamere? Kaj jo navdihuje, kako se pripravlja na jutranje oddaje in kje najde moč, da nas vsako jutro znova in znova pozdravi s širokim nasmehom? Vse to in še mnogo več nam je razkrila med prijetnim pogovorom ...

Vodenje jutranje oddaje zahteva veliko energije in pripravljenosti že zgodaj zjutraj. Kako bi opisali svoj dnevni ritem, ki vam omogoča, da ostanete osredotočeni in dinamični ob vodenju oddaje Dobro jutro?
Že odkar pomnim, sem bila jutranji tip. Nikoli mi ni bilo težko zgodaj zjutraj vstati. No, morda kdaj za v šolo, pa še takrat sem se zbujala prej – ob 4. uri. Pred poukom sem se najlažje učila in ponavljala snov. Predvsem se mi zdi pomembno, da grem zvečer pravočasno spat, da sem zjutraj naspana. Potem je vse enostavneje.

Kateri elementi vam pomenijo največji izziv pri povezovanju vsebin tako raznolike oddaje?

Moja želja je, da se imamo zjutraj lepo, da izvemo kaj koristnega in da gledalcem podamo informacije na zanimiv način. Goste in teme iščem na podlagi tega, kar se mi zdi, da bi pritegnilo čim širši krog ljudi – tako starejše kot mlajše, da vsak najde vsebino zase.

Kako bi ocenili vlogo jutranjih oddaj v primerjavi z večernimi in kateri elementi so ključni za uspeh jutranjih teve formatov?

Mi smo prvi, oddaja poteka v živo. Takoj zjutraj lahko že poročamo o aktualnih dogodkih, to se mi zdi ogromna prednost. Med elemente za uspeh jutranjih oddaj bi uvrstila toplo, prijetno vzdušje, življenjske teme, koristne nasvete ter umirjenost in hkrati energičnost voditelja. Oddaje pripravljamo z zavedanjem, da vstopamo v dnevne prostore naših gledalcev.

Adrian Pregelj / RTV SLO
Ljubica Mlinar bi rada dala gledalcem nekaj novega, a hkrati koristnega.

Je katera oddaja ali segment le te, na katerega ste še posebej ponosni, ker ste čutili, da ste z njim nekaj resnično spremenili ali pomagali gledalcem, pa čeprav je to bil morda le majhen nasvet, ki je nekomu pomenil veliko?!
To je miselnost, ki jo imam iz tedna v teden, ko pripravljam vsebine. Rada bi dala gledalcem nekaj novega, a hkrati koristnega. Prav v malenkostih je čar. Če za primer vzamemo vrtnarske nasvete, kar nekaj smo jih v teh letih že posneli, pa vendar se zmeraj najde še kakšna nova tema.

Obstaja tema ali zgodba, ki bi jo želeli v prihodnje predstaviti na nekoliko drugačen način, kot ste jo morda že kdaj do zdaj obravnavali?

Jaaa! Še veliko, a na žalost ne moremo vsega hkrati. V ekipi imamo nenehno nove ideje, tudi jaz imam polno zamisli, kaj bi se še dalo, in zato čutim, da lahko oddaji še veliko dam.

V jutranji oddaje ste vedno urejeni. Kaj pa najraje oblečete, ko ste daleč stran od televizijskih kamer in bliskavic?

Hvala lepa. Da smo voditeljice videti najboljše mogoče, skrbi naša stilistka Alenka Birk in seveda maskerke Televizije Slovenija. Z leti vedno bolj prisegam na udobna oblačila, sicer tudi modna, pa vendar najraje oblečem belo srajco in kavbojke. Ne preveč oprijete. (smeh)

Pred časom sem prebral, da vas vožnja z avtom pomirja. Kaj pa vsi zastoji in gneče na cesti? To marsikomu dvigne pritisk ...
Veliko se je z leti spremenilo, tudi promet. Imam srečo, da se mi služba začenja tako zgodaj, ko na cesti še ni gneče. Sicer pa zmeraj poskušam izbrati ali ure ali ceste, da se v največji mogoči meri izognem zastojem in nepotrebnemu čakanju. Če ne gre in stojimo na cesti, izkoristim ta čas za poslušanje glasbe, podkastov, razmišljanje. Kot sovoznica pa sem slaba družba, hitro zaspim, ker me vožnja več kot očitno res pomirja.

Je vožnja edina stvar, ki vas pomirja?

Sploh ne – za umiritev, ne boste verjeli, najraje pospravljam! Rada sicer poslušam glasbo, grem na sprehod, pečem, kuham, tudi barvam in rišem zelo rada.

Instagram profil Ljubica Mlinar
V tem času kakopak ne gre brez buč.

Nikakor ne morem mimo vašega zanimivega imena Ljubica. Je morda ob tem nastala kakšna zanimiva, morda celo hudomušna anekdota?
Hm, kar nekaj situacij je že bilo zaradi mojega imena. Ena izmed njih je, da žena nekdanjega šefa ni verjela, da mi je tako ime. Njun sin je namreč na družinskem kosilu povedal, da ima oče ljubico. Pozneje je prišla žena v službo, da me je spoznala in sva tako rešili zagato.

No, na Instagramu pa ste redoljubica. Tudi zanimivo. Mar to pomeni, da imate radi red – in mir? (smeh)

Absolutno! Ko čistim, imam občutek, da hkrati s tem urejam svoje misli in ideje. Uživam v rezultatu prej in potem.

Kot voditeljica ste delili srečo med žrebanji Lota. Tudi sicer kdaj igrate igre na srečo?

Se zanašam na svojo srečo in ne sodelujem v igrah na srečo. Kot pravijo, vsak je svoje sreče kovač.

Ste plesno še aktivni?

Rada se spominjam teh lepih časov in spominov. Da bi prav plesala, ne, izkoristim pa priložnosti, kjer imam možnost, da odplešem še kakšen plesni korak.

Adrian Pregelj / RTV SLO
Z leti vedno bolj prisega na udobna oblačila.

Kako po vseh teh aktivnosti usklajujete kariero in družino?
Ključ je v dobri organiziranosti in prepoznavanju, kaj ti je pomembno. Ko sem v službi, se osredotočim na službene stvari, ko sem doma, se posvetim otrokoma. Zdaj razumem ljudi, ki pravijo, da bodi v trenutku tu in zdaj. To zagotovo drži.

Bliža se najlepši čas v letu, mesta bodo kmalu zaživela v praznični podobi. Kdaj pri vas začnete okraševati?

December je ločnica – mesec, ko se začne praznično vzdušje in okraševanje, takrat pečem medenjake in uživam v vonju pomaranč in cimeta. Prej zagotovo ne.

In glede na to, da radi pečete in kuhate, kot ste namignili, kaj je vaša specialiteta oziroma kaj najraje pripravite?
Uf, to je pa težko vprašanje. Zelo rada kuham že dobro poznane jedi, golaž, goveje zrezke v naravni omaki, lazanjo, musako, piščanca na tisoč in en način, hkrati sem odprta za eksperimentiranje v kuhinji, rada preizkušam nove okuse. Ravno včeraj sem pripravila hitro in preprosto jed: riževe rezance s piščancem v sojini omaki z ingverjem. Pečem pa vse od potice – najraje spečem drobnjakovo ali orehovo –, piškotov, zavitkov, pit do tort. Si dam kar duška, kajne? (smeh)