Pred skoraj dvema desetletjema smo v uredništvu slišali, da se v srcu Jadrana, na otoku Ižu v hotelu Korinjak, ki stoji na močni energetski točki, odvija program Počitek za dušo, kjer si gostje lahko spočijejo in se razvajajo ob vegetarijanski hrani. Takrat smo jih obiskali in bili navdušeni nad pionirskimi začetki na tem področju družine Vlahov, ki ima v lasti hotel. Z delavnicami, meditacijami, plesi in navsezadnje z vegetarijansko prehrano so bili med prvimi s tovrstno ponudbo, ki je danes pravzaprav že povsem običajna. Njihovi obroki so bili že takrat prav posebno popotovanje v svet okusov, ki so jih do današnjega časa samo še izpopolnili. Ob prepuščanju ustvarjalnosti njihovim kuharjem in sestavinah, ki so jim ob določenem času na razpolago, nastajajo okusi, ki jih težko pozabimo.
»Takrat so nas imenovali blitvarji,« se smeji Vanja Vlahov, ki danes vodi hotel, v delo pa je pravzaprav vključena vsa družina. »V tistem času je bilo malo ljudi vegetarijancev, zato je bila taka ponudba res pionirska in ekstremna.« A so vztrajali, rasli in se razvijali v skladu z željami in potrebami svojih gostov. Okusna in raznovrstna vegetarijanska hrana, letos so dobili še certifikat za vegansko prehrano, je vsekakor ena od posebnosti hotela.
Vsak dan nekaj drugega
Zavest o pomenu zdrave prehrane in njenih učinkih na naše počutje je danes vse večja. Ni nam vseeno, kaj vnašamo v svoje telo in od kod izvirajo sestavine, ki se znajdejo na naših jedilnikih. A posebnost njihove prehrane se skriva v ustvarjalnosti njihovih kuharjev, pravi Vanja. S kombiniranjem sadja, zelenjave, oreščkov, začimb in drugih sestavin si izmišljajo ponudbo samopostrežnega bifeja zajtrkov in večerij, medtem ko kosila ponujajo po naročilu. »Nekako smo se odločili za mediteransko balkansko prehrano, ki je blizu ljudem iz tega predela Evrope. Včasih pa nas s kakšno od jedi, ki jih ponudimo za večerjo, odnese tudi v azijsko kuhinjo, saj imamo že dve leti v kuhinji tudi Nepalca, ki napravi kakšno svojo jed, da ponudbo še malo popestrimo.« Menije pripravljajo vsak dan sproti, za jedi se glavna kuharica Danijela Ćosić odloči, ko pregleda sestavine, ki so jim tisti dan na voljo. Pazijo, da so jedi vsak dan drugačne in celo, če bi bili v hotelu tri tedne, se dan z enakimi jedmi ne bi ponovil, pravi Vanja.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 5. november 2024.