Zgodbe

Kako otrokom predstaviti novega partnerja in njegove otroke

Tina Nika Snoj / revija Jana
21. 9. 2024, 07.00
Deli članek:

On in ona se srečata, spoznata, zaljubita. Želita si premešati življenja, si ustvariti skupno. A ni tako preprosto. Oba imata otroke iz prejšnjih zakonov. Kako sestaviti novo družino? Kako poskrbeti, da bo nova postavitev dobra ali vsaj sprejemljiva za vse?

Shutterstock
Ali otroku vnaprej povedati, da mu boste predstavili novega partnerja in otroke ali ne, boste morali preceniti sami.

Vsak starš želi za svoje otroke le najboljše. Morda se tega nihče ne zave bolj kot tisti, ki je doživel ločitev in posledice, ki jih ta za otroke lahko ima. Mine čas, življenje se postavi na novo, rane se zacelijo. V življenje vstopi nova oseba. Le tisti najbolj nepremišljeni, najbolj sebični novega partnerja kar meni nič, tebi nič pripeljejo domov in postavijo otroke pred dejstvo, da ima mami ali ati pač novega prijatelja/prijateljico. Vsak odgovoren človek pa bo imel ob želji sestaviti novo družinsko kompozicijo številne in globoke pomisleke. Kdaj, kako, koliko? Tudi če je prepričan, da je človek pravi, je tu še toliko drugega, kar skrbi, spravlja v nelagodje in negotovost. Že iz svoje lastne plati, kaj šele če se postavi v čevlje otrok. Mnogi zato raje pustijo svoje želje, svoje življenje ob strani in se zadovoljijo s tem, da so sami ali s polovičnimi odnosi, ki trajajo, dokler pač trajajo, in dajo, kolikor pač dajo. Za normalnega človeka je namreč sestavljanje nove družine zagotovo korak, ki zahteva ogromno premisleka, potrpežljivosti in tudi veliko poguma. Konec koncev z njim morda tvega svojo na novo odkrito srečo.

Vsak ima svojo zgodbo

Trositi enoznačne nasvete in pravila za to, kako stopiti na to pot, je nehvaležno, če ne že kar narobe. V tem članku bomo zato raje postavili vprašanja in predstavili premisleke, za katere bi si moral v takšni situaciji vsakdo vzeti čas. Premišljevati sta nam pomagala dr. Albert Mrgole, družinski sistemski psihoterapevt, in Špela Kresnik, magistrica psihologije, ki pri svojem delu posebno pozornost namenja družinski psihoterapiji. »Prvo dejstvo sestavljenih družin je, da vanje vsak od partnerjev vstopa z zgodbami lastne preteklosti,« poudari Mrgole. »Vsak partner ima otroke iz prejšnje zveze. To so čustvene vezi, ki so oblikovale odnose in osebnosti, so pomembne, imajo vpliv in jih je treba upoštevati.« Partnerji, ki so preplavljeni z zaljubljenimi hormoni, doživljajo realnost nekoliko drugače, pravi. Načrtujejo prihodnost iz romantičnega stanja lastnega ega in radi prezrejo, da bo na nastajanje nove skupnosti vplivalo mnogo dejavnikov: otroci, ki so navezani na prejšnjo družino, prejšnji partnerji in odnosi z njimi, navezanost otrok na drugega starša, doživljanje razhoda s prejšnjim partnerjem, zgodba, ki so si jo otroci ustvarili glede razhoda. Dinamika sestavljanja nove skupnosti bo zelo odvisna od tega, kako jasno se je odvil razhod s stališča otrok. Ali sta se partnerja razšla z enotno zgodbo, ki sta jo skupaj sporočila otrokom? Ali ima vsak od partnerjev svojo zgodbo in so otroci zmedeni glede tega, na čigavo stran naj se postavijo?

Še posebej težko bo novima partnerjema sestaviti družino, če otroci enega ali oba od njiju vidijo kot razlog za ločitev. V tem primeru moramo računati, da se lahko novi partner še tako trudi za dober stik, pa je zelo možno, da ga bodo zavračali. Če otrok doživlja novega partnerja kot razlog za razhod in propad družine, se namreč lahko znajde v velikem čustvenem precepu.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 38, 17. september 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan