Zgodbe

Na kavču z Joker out: o velikih spremembah v njihovih življenjih

Marija Šelek,marija.selek@jana.si
10. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

To še odšpilamo in gremo – na odklop

Ursa Premik
To še odšpilamo in gremo – na odklop

Čas z njimi je skopo odmerjen, ampak tako se spodobi za zvezde njihovega kova. So najpopularnejša glasbena skupina ta hip in dodobra so osvojili mnoga srca daleč preko tako slovenskih kot balkanskih meja. Na razprodanih koncertih zaradi njih skoraj omedlevajo Finke, vznak padajo Poljakinje pa Srbkinje, Hrvatice, Španke, da naših deklet niti ne omenjamo. Na tako norijo jih ni nihče pripravil, a se precej dobro držijo – ostajajo preprosti fantje lepih manir, kar se kaže (tudi) v vljudnem pozdravu in sproščenem pomenkovanju pred njihovim prostorom za vaje, udobno jazbino nekje med ljubljanskimi skladišči z neuglednimi modrimi vrati.

»Spoznali smo, da če želimo uživati v tem, kar počnemo, moramo biti trezni.«

Ko človek zaplava v njihovo svetišče, se z glavo skoraj zadene v zbirko visečih nedrčkov z različnimi izlivi naklonjenosti. Še nekaj stopničk in na kavč se počimo z Bojanom Cvjetićaninom in Nacetom Jordanom. Jan Peteh in Kris Guštin (madonca je visok!) imata opravke z drugo kamero, Jureta Mačka pa ni videti nikjer.

Kako kaj zdravje pri tem vašem, kot se zdi ob pogledu na noro število koncertov po vsej Evropi, precej napornem življenju? Kako skrbite za fizično kondicijo?

Bojan: S treningi.

Nace: No, jaz pa ti hodiva trenirat, drugi bolj malo.

Bojan: Pa saj, vprašala je naju.

Nace: Torej: veliko treniramo, hodimo na badminton, jaz tečem, hodimo v fitnes, v hribe, Bojan še na mešane borilne veščine.

Dean Grainger
'Spoznali smo, da če želimo uživati v tem, kar počnemo, moramo biti trezni.'

Znašli ste se na turbulentni stopnji kariere, in kot ste že dejali, na to ne moreš biti povsem pripravljen. Kaj pa mentalna priprava? Ji je treba še posebej posvetiti pozornost oziroma početi kaj, česar doslej niste?

Bojan: Ja, počivati. To je tisto, česar še v resnici nismo imeli, odkar se je začelo na polno. Moj um in telo zdaj res že konkretno prosita za odklop.

Nace: Se strinjam. Ravno zadnjič smo se pogovarjali, da se vse od predevrovizijskih nastopov še nismo konkretno spočili. Dvo- in tridnevni izleti ne štejejo.

Torej se boste malce ugasnili šele po velikem koncertu v Stožicah?

Bojan: Tako je. Sicer smo se načrtovanja dopusta morda lotili malce klavrno, saj gremo na počitnice skupaj. (oba se začneta naglas režati)

Nace: Vsi imajo enak začuden odziv, kot ste ga pokazali tudi vi.

Res se morate imeti radi in res se morate imeti fajn, zgolj na to sem pomislila. Pa lahko razkrijete, kam greste?

Bojan: V daljne kraje, na toplo. Če je pa to, da gremo skupaj, modro, vam povemo, ko se vrnemo. Če bomo po teh počitnicah potrebovali še ene počitnice, se nismo odločili najbolj modro.

Glede na to, da se res intenzivno družite, vam je morda kaj bolj jasno, zakaj se glasbene skupine usodno spričkajo ali celo razidejo?

Bojan: Gotovo nam je veliko bolj jasno. V kratkem času sem ugotovil, da ta rokenrol, ki ga predstavljajo rokovske legende (miti, zgodbe, Hollywood), zares pač ni nekaj, kar lahko dolgotrajno obstaja. Če pogledamo vse te najslavnejše bende, so v bistvu obstajali zelo kratek čas.

Nace: In kot zanimivost, večina jih je razpadla na turnejah.

Dean Grainger
Posebno prijateljstvo s finskim evrovizijskim predstavnikom Käärijo se nadaljuje. Skupaj na finskih odrih v septembru.

Bojan: Ne moreš se iti rokenrola, biti predan muziki, koncertom, potovanjem, če si konstantno pod vplivom kakršnihkoli substanc (droge, alkohol). To res ne gre, ker človeško telo niti um nista narejena za to, da se zoperstavljata takim naporom, nespanju, užitkom, dopaminu. Vse te legende so ali umrle zelo mlade ali pa so bandi razpadli. Sicer so naredili zelo veliko, pustili neizbrisen pečat, ampak za ceno česa? Spoznali smo, da če želimo uživati v tem, kar počnemo, moramo biti trezni. In v resnici veliko bolj uživaš, če si trezen in se počutiš telesno in psihično pripravljen ter gojiš prijateljstvo. Se mi zdi, da si bomo po nekaj turnejah na tak način zapomnili veliko več kot marsikatera rokovska legenda iz svoje dolgotrajnejše kariere. Koliko pa se lahko spomniš, če tvoji možgani sploh niso s tabo na istem odru?

Vidim, da pijeta ogromno vode. Vas, Bojan, pa se spomnimo z Evrovizije, ko ste naokoli hodili s steklenico vode in pihali v slamico. Čemu je to služilo?

Bojan: Gre za tehniko ogrevanja glasilk, ki deluje po principu pihanja v malo širšo silikonsko slamico v steklenici z vodo. Na pravilen način pihaš vanjo in zaradi te vode v steklenici se ustvari podtlak, ki spravi glasilke v najnaravnejši položaj in deluje kot masaža zanje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste