Zgodbe

Pomembna dota drugačnosti: Slovenke z indijsko dušo

Andreja Comino
13. 7. 2023, 06.00
Deli članek:

Vate zrejo trije pari zlatih oči in te pozdravijo s toplim nasmeškom. V Slovenijo je najstarejšo, Koki, posredno pripeljalo gibanje neuvrščenih, ki je ponudilo možnosti za študij in delo tisočem ljudi iz nam takrat »eksotičnih« dežel. Med njimi je bil tudi Indijec, ki je v Ljubljano prišel študirat strojništvo. Vmes se je v Indiji poročil, ženi Koki pa je bilo tu tako všeč, da je s hčerko ostala v Ljubljani tudi po ločitvi.

Mateja Jordovic Potocnik
Koki Veber, njena hči in vnukinja

Vse tri v en glas povejo, da se počutijo Slovenke z indijsko dušo. Na obe domovini so zelo navezane in zlahka krmarijo med obema kulturama, običaji, hrano in navadami. Pripravljajo kari in pečejo potico. Iz obeh kultur znajo potegniti najboljše in najboljše tudi dati. Koki je ustvarila pravcati imperij s prodajalnami vzhodnjaških izdelkov, hči Vesna Nisha vodi indijski restavraciji Namaste v Ljubljani, vnukinja Prija pa z veseljem pomaga obema.

Usodi ne pobegneš

»To je bil kismet, usoda. In temu ne moreš pobegniti. Po prekrasni indijski poroki sem sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja prišla v Slovenijo, no, takrat še Jugoslavijo. Stara sem bila enaindvajset let, zelena in neizkušena. Nisem znala jezika, razen moža nisem poznala nikogar. Tudi dežela je bila takrat čisto drugačna. Tujci niso mogli kupiti stanovanja, zato sva se le težko znašla. Prvi trije meseci so bili obupni. Kot prava Indijka sem se sprva bala iti iz hiše ... Potem pa sem se začela privajati na novo okolje, si našla službo v podjetju, ki se je ukvarjalo z uvozom eksotičnega blaga,« se spominja Koki, ki je bila neskončno srečna, ko se ji je rodila hči Vesna Nisha. Mož se je po diplomi želel vrniti v Indijo, ona pa se je odločila ostati v Sloveniji. »Začela sem se spreminjati. Postrigla sem si lase, oblekla (tudi) hlače, spila kakšen kozarec vina, kar mu ni bilo všeč. Meni pa je bila neznansko všeč narava, mir, pa tudi način življenja. Delaš lahko, kar hočeš, pa se nihče ne vmešava. Želela sem se naučiti jezika in pognati korenine, pa sva se ločila.« 

Mateja Jordovic Potocnik
Koki Veber, njena hči in vnukinja

Noro drzno

Na začetku ji je bilo težko, prizna. Še zdaj ne ve, kako je preživela najtežjega pol leta v življenju, ko se je morala znajti sama, z nekaj prijatelji, ki so ji nadomestili sorodnike, in majhnim otrokom. Ker pa je morala preživeti, se je vrgla v delo. Izvira iz trgovske kaste, zato se je hitro znašla v prodaji. Danes se ji zdi noro drzno, da je imela stojnico v središču Ljubljane. Kmalu je odprla prvo trgovino z orientalskimi izdelki v Ljubljani, a se je s hčerko redno vračala v Indijo obiskovat sorodnike in nabavljat blago, ki ga je uvažala v Slovenijo. V najboljših časih je imela v Sloveniji enajst trgovin, zdaj jih ima sedem. Preko prijateljev je spoznala Petra, krasnega Gorenjca, s katerim se je zbližala, se z njim poročila in rodila še eno hčerko, danes 32-letno zdravnico Petro.

Kari, goveja juha in potica

»Čeprav sem se zelo trudila, sem imela s slovenščino dolga leta težave. Res se je težko naučiti pravilne izgovorjave in slovnice. Zato sem z Nisho veliko govorila angleško, s Petro in vnuki pa se trudim govoriti slovensko, četudi me večkrat zanese v angleščino. Laže mi je šlo kuhanje slovenskih jedi. Doma sem veliko kuhala indijske, seveda pa tudi slovenske. Tako za praznike, ko se zbere vsa družina, pečem potico in ob nedeljah kuham govejo juho, zrezke v omaki in pražen krompir. Držim pa se tudi indijskih običajev, da ob ponedeljkih ne jemo mesa in se postim v času posta. Ker sem precej verna, grem vsako leto v Indijo na molitveno pot. Tudi naš dom je urejen po indijsko,« pove Koki.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 28, 11. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste