Do zdaj še niso zasledili, da bi se kdo okužil ali zbolel, vendar je okužba za nekatere skupine ljudi lahko zelo nevarna, zato previdnost ni odveč! Eni okužbo z listerijo komaj zaznajo, ljudi s porušeno imunostjo pa lahko ubije.
O kontaminaciji zamrznjene hrane, predvsem zelenjave z bakterijo listerijo, poročajo iz številnih evropskih prestolnic. Zato so z evropskim sistemom hitrega poročanja o nevarnostih za ljudi in živino (sistem RASFF) obvestili države članice na možnost kontaminirane zamrznjene zelenjave. Iz trgovin izločajo vrečke zamrznjene zelenjave in zelenjavnih izdelkov. Med njimi so paprika, korenje, brokoli, koruza, mešana zelenjava. Okužena koruza bi lahko bila povezana s 47 primeri bolezni po vsej Evropi. Zaradi zastrupitve je do zdaj umrlo devet ljudi. Raziskovanje genoma bakterije, ki je tokrat povzročila izbruh, je strokovnjake pripeljala do vira prvih okužb. To je bila zamrznjena sladka koruza, ki so jo zasledili na Poljskem, izvirala pa je iz Madžarske. Toda zaradi dolge inkubacijske dobe ni mogoče trditi, da je bil to edini vir. Verjetno jih je bilo več.
V Veliki Britaniji so s polic trgovin umaknili več kot 50 različnih izdelkov, ki izvirajo iz Madžarske (tako kot zamrznjena zelenjava, ki so jo iz trgovin umaknili tudi pri nas). Potrošnike pozivajo, naj vrnejo kupljeno sumljivo zamrznjeno zelenjavo, za kar dobijo denarno povračilo.
Bakterija ima rada skoraj vse. Listerija je škodljiva bakterija, ki najraje prebiva v pripravljeni hrani, ki je bila že kuhana, preden jo je potrošnik kupil. Kontaminira lahko celo vrsto živil, od kuhanega narezanega mesa, mletega mesa, raznih namazov, tatarskega biftka, bakalarja, prekajenih rib, kuhanih morskih sadežev, sirov s plemenito plesnijo, paštet do predpripravljenih sendvičev in solat. Listerija se širi z navzkrižno kontaminacijo, to je, kadar so skupaj spravljeni surovi in kuhani prehranski izdelki.
Okužba z listerijo povzroča bolezen listeriozo. Večina ljudi okužbo preboli, ne da bi potrebovali zdravljenje. Lahko pa povzroči resne težave, če ima okuženi oslabljen imunski sistem. V posebni nevarnosti so nosečnice in bolniki z rakom, novorojenčki, kronični bolniki in starejši ljudje. Najpogostejši način okužbe je z uživanjem kontaminirane predpripravljene hrane. Toda okužite se lahko tudi drugače: na primer od nekoga, ki je okužen in ki vam je pripravil hrano, ne da bi si umil roke. V večini primerov pa bolniki z listeriozo nimajo nobenih znakov bolezni oziroma so ti znaki (podobni prehladu ali gripi) blažji in kratkotrajni: vročina, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, driska in otrdel vrat.
Pri nas ni zbolel (še) nihče. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nam sporočili, da v Sloveniji zaradi kontaminirane zamrznjene zelenjave (letos) do zdaj ni še nihče zbolel. Sicer pa je bilo od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov zbolelih. Po vsej verjetnosti jih je bilo še veliko več, vendar zaradi okužbe niso obiskali zdravnika. V omenjenem obdobju je umrlo 18 ljudi, ki so se okužili in zboleli. Od tega so bile tri ženske in 15 moških v starosti od 18 do 90 let. V Evropi (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija in Švedska) že od leta 2000 opažajo, da število obolelih ves čas narašča.
Več v Zarji št. 30, 24. 7. 2018.