Zgodbe

Toča je razdejala Kozjansko

Žana Kapetanović
19. 7. 2011, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poletje se je šele dobro začelo, pa smo že doživeli osem peklensko vročih dni in točo, ki je običajna spremljevalka tako visokih temperatur. Kaj vse nas še čaka do jeseni? Prizori, ki smo jim bili priča po neurju na Kozjanskem, so tragični. Toča je uničila pridelek - v vinogradih in sadovnjakih za nekaj let naprej, razbila je strehe in okna, poškodovala avtomobile in preplašila živino ter spravila prebivalce že tako revnih krajev v obup.

Poletje se je šele dobro začelo, pa smo že doživeli osem peklensko vročih dni in točo, ki je običajna spremljevalka tako visokih temperatur. Kaj vse nas še čaka do jeseni? Prizori, ki smo jim bili priča po neurju na Kozjanskem, so tragični. Toča je uničila pridelek –  v vinogradih in sadovnjakih za nekaj  let naprej,  razbila je strehe in okna, poškodovala avtomobile in preplašila živino ter spravila prebivalce že tako revnih krajev v obup. »Za zdaj je edino, kar smo dobili, medla obljuba kmetijskega ministra, da bo naš problem predstavil na seji vlade,« razlaga utrujeni Franjo Debeljak, župan Bistrice ob Sotli, ki je bila v epicentru strašne ujme in je doživela največje razdejanje. Pri tem se seveda zastavlja vprašanje: smo proti toči zares tako nemočni? Kateri del Slovenije bo naslednja žrtev?

»Dva hektarja buč, poškodovana strešna opeka, uničene žaluzije na oknih,« je občinski uslužbenki naštevala ena od čakajočih, ki je prišla prijavit škodo. 
Od kod denar in volja? Župan je skupaj s cenilcem, ki ima dve desetletji izkušenj z ocenjevanjem škode na kmetijskih pridelkih, prekrižaril občino in oba sta se vrnila poklapana, saj so razmere hujše, kot sta mislila. »V Podčetrtku in Kozjem je škoda okoli 70-odstotna, v Bistrici ob Sotli pa je vse uničeno. Hudo je seveda za živinorejce, ki so ostali brez hrane za živino, to, kar je prizadelo sadovnjake in vinograde, pa je prava katastrofa.  Trta je na primer tako uničen, da bo rodila šele čez tri leta, v tem času bo vinogradnik izgubil trg, kupce,  pri čemer bo moral pošteno garati, da jo bo obdržal, ne bo pa imel sredstev za škropljenje. Od kod denar? Od kod volja?«
Da, kako je z obljubami za državno pomoč, dobro vedo tudi na tem koncu. Slabe izkušnje imajo že z zadnjimi poplavami – od države še vedno niso dobili niti evra odškodnine, čeprav je odtlej minilo leto in pol. Minister odgovarja: »Postopki so dolgotrajni.«

Na Kozjanskem živijo pretežno od kmetijstva, najbolj ogrožene so trenutno tiste družine, v katerih ni nihče zaposlen, pa tudi če so, prinašajo domov od 500 do 700 evrov plače, pravi župan,  medtem ko se pri 35 stopinjah Celzija po dolgem in počez vozimo po občini.  Ljudje so pridni, veliko so že sami postorili, do izraza je prišla medsosedska pomoč.

»Kakorkoli se obrnemo, smo v riti,«  slikovito prikazuje splošno usodo svoje občine župan Debeljak. »Smo na koncu države, na meji s Hrvaško, na koncu šmarske upravne enote ... Bistrica ob Sotli je najbolj prizadeta in ne sme se zgoditi, da se pomoč pavšalno razprši. Poleg tega se bojim, da ne bomo dosegli triodstotnega praga, ki je potreben, da se državni mehanizmi za pomoč sploh sprožijo. Torej, Bistrico ob Sotli bi lahko potres zravnal z zemljo, pa to ne bi bila dovolj velika škoda, da bi država pomagala,« ves prepoten razlaga župan Franjo Debeljak.

Vso noč na traktorju

Na kakšne absurdne situacije  naleti nesrečen kmet, spoznamo na terenu. Kot da ni dovolj, da je uničena vsa krma za hranjenje 50 glav živine, da je toča popolnoma oklestila vinograd,  pšenica, ki se jo šele letos splača prodati, ker so končno dvignili cene, je neuporabna, prav tako koruza, saj ni dobra niti za živalsko krmo, se je na mladega, 30-letnega diplomiranega agronoma in prevzemnika družinske kmetije zgrnila še državna administracija. Vso noč je Jože Kralj oral štiri hektare zemlje z uničeno pšenico, da bi posadil koruzo, ker pa ima za pet let prijavljen kolobar za pšenico, bo moral prositi državo za to spremembo, se ukvarjati z neumno papirologijo in zapravljati čas, saj ga sicer lahko kaznujejo in mu vzamejo subvencijo, razlaga.
»Ne dajo nam možnosti, da rečemo, v redu, Bistrica ob Sotli je razdejana, dovolite nam splošno spremembo kolobarjev, napovedanih za daljša obdobja, da ne bi bilo treba vsakemu kmetu posebej izgubljati časa še z administracijo. A ne, to ni mogoče,« dodaja jezni župan.

»K vragu še subvencija,« mi razlaga drugi kmet. »Samo zapletla nam je niti, preprečila normalno tržno delovanje. Če bi samo za pet centov zvišali ceno žita, na primer, subvencije sploh ne bi potrebovali.«

Jože Kralj nam pokaže ranjene teličke, ki so od strahu skakali iz enega boksa v drugega in se pri tem porezali na črepinjah, ki so padale z razbitih oken. Streha nad nami je vsa preluknjana, obnoviti bo treba vseh 700 kvadratnih metrov. Samo strošek za kritino bo 6000 evrov. Plastiko na 250 ogromnih balah sena je toča preluknjala in vanje je prišel zrak, zato je krma začela gniti. Vsaka od njih stane 13 evrov.

»Letos smo nameravali žito prodati, ker je cena končno nekoliko višja. Lani smo prvovrstno žito uporabili za krmo, ker se ga ni splačalo prodati. In zdaj – zdaj je uničeno. Tako žito kot koruza sta doživela dvojni šok in ti ostanki na polju niso uporabni niti za živalsko krmo,« razlaga mladi kmet Jože Kralj.

Tudi na živini se pozna stres, ki ga je doživela, dodaja. Tista, ki je bila  na odprtem, je zbezljala tri kilometre stran in so jo naslednji dan iskali. Po hoji se vidi, da je ranjena in da jo boli.

»Stres se pozna na količini mleka, ki ga dajejo krave, posledica pa je bolezen vimena – zaradi stresa se vname, mlečna žleza oteče in boli, mleka je manj, žival se ne počuti dobro. Zdravljenje enega vimena stane 80 evrov. Do zdaj sta zboleli že dve kravi.«   

Več v Jani 29, 19.7.2011


Jože Kralj v popolnoma uničenem nasadu koruze. 
Trta, ki sta jo iznakazila toča  in dotolkla strahotna vročina, bo težko preživela, če pa bo, bo rodila šele čez dve, tri leta. 
Kot mrtve glave ležijo buče, ki jih je stolkla toča.
Župan Bistrice ob Sotli v pogovoru z družino Ulčnik, ki je zgubila ves pridelek v vinogradih.  Župan ne skriva, da je obupan. Škoda na kmetijskih pridelkih je trikrat večja kot letni občinski proračun. Kako bo, ko bodo prišteli še škodo na stanovanjskih in gospodarskih objektih, se sprašuje.
Toča je preluknja plastiko na 250 balah sena, zrak je prišel noter, zato je krma začela gniti. Še en strošek.
Krave so doživele hud stres in zaradi tega obolele.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste