Klasični način za shranjevanje zelenjave je vlaganje v kis. Kis preprečuje mikroorganizmom, da bi se množili in bi se vsebina kozarcev kvarila, hkrati pa daje vloženi zelenjavi osvežujoč priokus. Kisli okus običajno še izboljšamo z dodatkom začimb kot so sol, oper, sladkor, ter raznih dišav in zeli.
V kis največkrat vlagamo vrtne kumarice, ki so pozimi nepogrešljiv dodatek različnim prigrizkom in solatam, zelo okusna pa je tudi v kis vložena paprika, cvetača, korenček, rdeča pesa ali pa mešanica različnih vrtnin. Slastne so tudi v kis vložene gobe, pa naj bodo to gojeni šampinjoni ali pa cenjeni jurčki, lisičke, štorovke in druge gozdne delikatese. Zelenjava v kisu popestri zimski jedilnik, lahko jo ponudimo kot dodatek k prigrizkom, solatam, omakam ali dušenim jedem. Vso zimo uživamo v dobrih okusih in v spominu na bogato letino minulega poletja.
Priprave na delo
Preden se lotimo vlaganja v kis, si pripravimo vse, kar bomo potrebovali, predvsem seveda zadostno število kozarcev s pokrovom na navoj. Kozarci morajo biti brezhibno čisti. Nekateri se zadovoljijo s tem, da jih skrbno pomijejo z vročo vodo in osušijo narobe obrnjene na čisti krpi. Drugi jih raje prekuhajo v loncu vroče vode (voda, v kateri so kozarci, naj vre kakih 5 minut), tretji so prepričani, da je najbolje, če kozarce sterilizirajo v pečici, segreti na 70 do 80 stopinj. Pokrovčki, s katerimi bomo zaprli kozarce, morajo biti nepoškodovani, da bodo brezhibno tesnili. Ko se bo vsebina napolnjenih kozarcev počasi ohlajala, je dobro, da pokrijemo kozarce z debelejšo krpo, brisačo ali tanjšo odejo – počasneje ko se bodo hladili, boljši bo okus in trajnejša bo vložena zaloga. Preskrbimo si tudi kakovosten kis za vlaganje. Običajno vlagamo zelenjavo v alkoholni kis za vlaganje, ki nima ne barve ne okusa in je steriliziran, kar zagotavlja, da v njem ni mikroorganizmov, ki bi lahko vplivali na kakovost shrankov. Za aromo potem dodamo kisu različne dišavnice in začimbe – lahko po receptu, lahko pa si pomagamo z lastno kuharsko iznajdljivostjo in kombiniramo že preizkušene dodatke z novimi, posebnimi in zanimivimi okusi.
Vaja dela mojstra
Praktičnih osnov vlaganja v kis pa se lahko naučimo kar ob vlaganju priljubljenih in nepogrešljivih kislih kumaric. Lahko jih kupimo na tržnici, še bolje je, če imamo to srečo, da jih lahko naberemo na svojem vrtu. Začnimo pa raje z manjšo kot s preveliko količino, da pridemo na okus in se seznanimo s postopkom.
Več v Jani št. 31, 31.7.2012