Najboljša je pripravljena z različnimi vrstami sezonske solate: motovilcem, rukolo, radičem, mlado špinačo …, tudi v trgovini kupljene že pripravljene mešane solate so v redu.
Sestavine
- Od 200 do 300 g različnih solatnih listov
- 1–2 hruški (viljamovke so najboljše)
- žlička masla, ščep sladkorja
- 4 žlice pinjol
Za polivko:
- 1 žlička gorčice
- sok ene limone
- 1 žlička zvrhana medu
- 3 žlice olivnega olja
- sol po okusu
Po želji še (ni pa nujno):
- 80 g sira brie ali feta
- 100 g kraškega pršuta
Priprava
1. Solatne liste operemo in po potrebi zrežemo. Hruški umijemo, zrežemo na rezine, pečke odstranimo.
2. V ponvi stopimo maslo, dodamo hruškove rezine in počasi pražimo oziroma dušimo, da se zmehčajo, vendar ne smejo razpasti. Za boljši okus dodamo ščep sladkorja.
3. Pinjole v ponvi brez olja na hitro popečemo.
4. Posebej v kozarčku zmešamo vse sestavine za polivko v gladko, skoraj kremasto zmes.
5. V skledo damo solato, skoraj vse hruške (nekaj lepih kosov prihranimo, da jih bomo položili na vrh za okras). Dodamo tudi pinjole in skoraj vso polivko. Dobro premešamo. Nazadnje na vrh položimo prihranjene hruške, koščke sira in koščke pršuta, ki jih zavijemo okrog prsta, da so videti kot mini vrtnice. Čez vse pokapljamo preostalo polivko.
NASVET
Postrežemo samostojno kot predjed ali za bolj dieten obrok za glavno jed. Če postrežemo kot prilogo, lahko sir in pršut izpustimo, bo prav tako okusno.
NAMIG
Če nimate pinjol, lahko uporabite tudi orehe.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 7, 18. februar 2025.
