Nasveti

Kuharski hiti s cvetačo: tako boste ohranili čimveč hranil

L.J.
24. 1. 2025, 07.30
Deli članek:

Plinij je v 1. stoletju zapisal, da ima od vseh sort zelja najprijetnejši okus cima – tako so tedaj rekli cvetači. Veste, kako v njej ohraniti čim več hranil? Pripravite jo v manj kot pol ure.

Profimedia
Recepti za jedi iz cvetače.

Cvetačna juha

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 75 g masla
  • sol
  • mlet črni poper
  • timijan
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 1 cvetača
  • 150 ml smetane za kuhanje
  • 1 bageta
  • maslo
  • drobnjak

Priprava

1. Čebulo in česen olupite ter na drobno sesekljajte. V ponvi segrejte maslo, dodajte čebulo in česen.

Cvetačo operite in narežite na koščke, dodajte v lonec, prepražite, solite in poprajte ter dodajte timijan. Prilijte juho in zavrite.

2. Ko je cvetača mehka, tretjino odstavite na stran, preostalo pa s paličnim mešalnikom zmiksajte do gladkega, zmešajte s smetano in na kratko podušite. V lonec vrnite tudi prej odstavljen del juhe s koščki cvetače, da se vse skupaj pokuha.

3. Bageto narežite na kocke in jo na maslu v ponvi popecite do zlatorjave barve. Po juhi posujte koščke popečene bagete in nasekljan drobnjak.

NAMIG

Za še več okusa lahko v cvetačno juho proti koncu kuhanja primešate žlico ali dve parmezana.

Še več slastnih receptov s cvetačo vas čaka v reviji Jana,  št. 3, 21. januar 2025.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!