Cvetačna juha
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 75 g masla
- sol
- mlet črni poper
- timijan
- 1 l zelenjavne juhe
- 1 cvetača
- 150 ml smetane za kuhanje
- 1 bageta
- maslo
- drobnjak
Priprava
1. Čebulo in česen olupite ter na drobno sesekljajte. V ponvi segrejte maslo, dodajte čebulo in česen.
Cvetačo operite in narežite na koščke, dodajte v lonec, prepražite, solite in poprajte ter dodajte timijan. Prilijte juho in zavrite.
2. Ko je cvetača mehka, tretjino odstavite na stran, preostalo pa s paličnim mešalnikom zmiksajte do gladkega, zmešajte s smetano in na kratko podušite. V lonec vrnite tudi prej odstavljen del juhe s koščki cvetače, da se vse skupaj pokuha.
3. Bageto narežite na kocke in jo na maslu v ponvi popecite do zlatorjave barve. Po juhi posujte koščke popečene bagete in nasekljan drobnjak.
NAMIG
Za še več okusa lahko v cvetačno juho proti koncu kuhanja primešate žlico ali dve parmezana.
Še več slastnih receptov s cvetačo vas čaka v reviji Jana, št. 3, 21. januar 2025.