Nasveti

Kulinarični zaklad iz posušenih hrušk tepk

Sonja Javornik
17. 2. 2025, 04.00
Deli članek:

Če hruške tepke posušimo, dobimo izvrstno sestavino za najrazličnejše kulinarične dobrote. Čeprav gre za slovensko kulturno dediščino, je o njej bolj malo znanega.

Zeleni raj
tepke suhe

Če hruške tepke posušimo, iz njih dobimo prge, izvrstno sestavino za najrazličnejše kulinarične dobrote. Čeprav gre za slovensko kulturno dediščino, je o njej bolj malo znanega, zato je Jerca Legan skupaj z avtorico receptov Bojano Pipan in Noahom Charneyjem, ki je poskrbel za angleški prevod, nekaj o tej tradiciji in 40 receptov zbrala v dvojezični monografiji Okusi iz Prgarije – Flavors from Prgaria.

revija Jana
Bojana Pipan, Noah Charney, Jerca Legan in Dragica M. Sternad Kenda na predstavitvi dvojezične publikacije Okusi iz Prgarije

Na oltarju Gorenjske, kot je vas Zasip na planoti za Blejskim gradom in v neposredni bližini jezera poimenoval naš poet France Prešern, naj bi v 18. stoletju že Marija Terezija zahtevala obsežne nasade hrušk  tepk. Kdor je ni ubogal, je bil tepen, zato naj bi hruška dobila ime tepka. »Kmalu po tem, ko sem leta 2017 s staršema kupila hišo na Bledu, sem se spoznala z bogastvom aktivnosti kulturno-umetniškega društva Zasip, katerega pomembno izročilo prenašajo prav aktivne Prgarke. Izvrstne jedi iz tepk oziroma prg obsegajo celoten kulinarični repertoar: kruh prgovc, prgini krapci, žepki in cmoki, različni namazi, nadevan puran ali jetrca, prgina pekoča omaka, tepka v kisu z zelišči in celo žganje tepkovec. Čeprav gre za lokalno izjemno priljubljeno dediščino, sem jo začela na novo odkrivati kot vseslovensko in kmalu smo z ženskami prišle do zamisli, da je vse skupaj treba ovekovečiti in zapisati v spomin slovenskega naroda,« razloži Jerca Legan.

revija Jana
Kruh prgovc

Nadgradnja slanih in sladkih okusov

Izbrane prgarske dobrote so nedavno prejele častni certifikat Bleda »Bled Local Selection«. Tepke, ki se po sušenju spremenijo v prge, so bile nekoč živilo pretežno kmečkega prebivalstva. Sušili so jih na soncu, v pečeh ali sadnih sušilnicah in jih konzervirali za zimsko obdobje. Uporabljali so jih v različnih jedeh. »Njihova uporaba v kuhinji je zelo preprosta, saj le nadomestijo določene sestavine, a unikatno nadgradijo tako slane kot sladke okuse. Zmelje se jih v prgino moko, s katero je mogoče delati krapce, štruklje, cmoke, kruh, prgačinke, torej vse, kar je narejeno iz testa, medtem ko iz neposušenih tepk, svežih ali prekuhanih, v izdelujejo tepkovec ali kolače, nadeve, omake, celo v čokoladi so. Prge se lepo znajdejo tudi v marmeladi, piškotih ali celo v burgerju,« omeni sogovornica, ki je šege in običaje iz tega dela Gorenjske obdelala že v petih knjigah: »Popotovanje s spoznavanjem šeg in običajev sem želela nadaljevati prav s Prgarkami, saj se mi je nabor edinstvenih kulinaričnih receptov ob antropološkem vpogledu v deželo Prgarije zdel odlična priložnost za predstavljanje Slovenije doma in po svetu,« sklene.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 6, 11. februar 2025.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!