Sladica iz buče je lahko tudi prijeten zaključek martinove pojedine. Dovolj je lahka, sočna in kremasta, da bo prijala, četudi smo že siti od drugih dobrot. Če imamo veliko jedi na jedilniku, jo postrežemo v manjših kozarcih. Pripravite jo lahko že dan prej in do serviranja spravite v hladilnik.
Sestavine
· ½ l mleka
· 150 g kondenziranega mleka
· 60 g koruznega škroba
· 1 vaniljin sladkor
· 300 g buče maslenke
· 1 žlička masla
· 100 g sladkorja
· cimet, muškatni orešek – po okusu
· 15 g na grobo zdrobljenih (ali sesekljanih) orehov
Priprava
1. Vaniljin sladkor in koruzni škrob zmešamo z malo mleka, da ne nastanejo grudice, in nato vlijemo k preostalemu mleku. Primešamo še kondenzirano mleko in damo kuhat. Kuhamo na majhnem ognju in stalno mešamo. Ko se začne gostiti, odstavimo in vlijemo v pripravljene kozarčke ali skodelice.
2. Posebej pripravimo bučo. Olupimo jo in zrežemo na pol centimetra velike kockice (približno). V ponvici stopimo maslo in dodamo narezano bučo. Mešamo in počasi pražimo 10 minut. Dodamo sladkor, cimet in muškatni orešek. Kuhamo oziroma dušimo še nekaj minut, dokler se buča ne zmehča. Odstavimo in počakamo, da se malce ohladi, nato pa z žličko zložimo na pripravljeno kremo v kozarčkih.
3. Potresemo z na grobo sesekljanimi orehi. Damo v hladilnik in postrežemo ohlajeno.
Ker je matinovo, zraven postrežemo kakšno sladko, aromatično vino ali ne presuho penino.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 45, 5. november 2024.